Lief en leed in het Artis van toen en nu

In ‘De oppasser’ schrijft Van Tol afwisselend over zijn eigen ervaringen in Artis en over die van enkele inspirerende collega’s die een grote invloed hadden op ontwikkelingen in de dierentuin, de zoölogie en natuureducatie in Nederland. Ook wordt door hem ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Artis. Het was in 1838

De ‘witte dood’ in de Amsterdamse binnenstad

Zwaar verslavend spul: heroïne. Niemand kon begin jaren zeventig bevroeden welke vernietigende invloed die drug in ons land zou gaan hebben. Misdaadjournalist Cees Koring zag een halve eeuw geleden hoe de heroïnehandel een deel van Amsterdam veranderde in een rampgebied.

Holocaust Namenmonument onthuld: 102.000 namen

De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden, ontwierp het monument. Van bovenaf bestaat zijn creatie uit vier objecten van spiegelend roestvaststaal drie Hebreeuwse letters vormen. Deze letters vormen samen het Hebreeuwse woord Lezecher dat ‘in herinnering aan’ betekent.

Koning onthult Holocaust Namenmonument

Het Holocaust Namenmonument staat langs het begin van de Weesperstraat, deel van wat ooit – voor de Tweede Wereldoorlog – de drukke Amsterdamse Jodenbuurt was. Van bovenaf bestaat het monument uit vier Hebreeuwse letters die samen ‘in herinnering aan’ betekenen.

Stolpersteine voor homoseksuele oorlogsslachtoffers

Aan het begin van Pride Amsterdam worden in de hoofdstad enkele stolpersteine geplaatst voor Joodse homoseksuele en lesbische oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland zijn vermoord.

Amsterdam biedt excuses aan voor slavernijverleden

"Nazaten van tot slaaf gemaakte mensen vragen al langer om erkenning van hun pijn en om herstel. Slavernij heeft families en gemeenschappen uit elkaar gerukt en levens verwoest. Bovendien zijn in die tijd racistische ideeën gecreëerd om de slavernij te rechtvaardigen. Die denkbeelden werken nog steeds door in de levens

Mariniers verjoegen hippies van de Dam (1970)

Marinemannen uit Den Helder en Doorn waren een groep hippies op de Dam helemaal zat. De dag na ingang van een gebiedsverbod besloten ze in te grijpen. Ongeveer 80 mariniers en matrozen gingen met knuppels en koppelriemen naar Amsterdam om de hippies te verjagen.

Ebenezer Howard en de Tuindorpen van Amsterdam

Tuindorpen zoals wij die kennen in Amsterdam zijn qua opzet verwant met eerder verrezen fabrieksdorpen of -kolonies en tuinsteden. Zij zijn gecreëerd met de bedoeling om de woonproblemen in de propvolle en verkrotte binnensteden op te lossen of om arbeiders een goede woonomgeving te bieden nabij hun werk.

De Zaanhof in Amsterdam

Geschiedenis van de Zaanhof in Amsterdam, een in 1917 door architect Herman Walenkamp ontworpen wijk in de Spaarndammerbuurt.

1 2 3 17