Amsterdam, hoofdstad van Nederland. Betekent 'dam in de Amstel'. De eerste schriftelijke vermelding van het toen nog Aemstelledam genoemde dorp was in 1275, toen op 27 oktober graaf Floris V van Holland de bewoners tolvrijheid verleende. Artikelen over de geschiedenis van Amsterdam en historisch en museaal nieuws gerelateerd aan Amsterdam.
Marinemannen uit Den Helder en Doorn waren een groep hippies op de Dam helemaal zat. De dag na ingang van een gebiedsverbod besloten ze in te grijpen. Ongeveer 80 mariniers en matrozen gingen met knuppels en koppelriemen naar Amsterdam om de hippies te verjagen.
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam heeft recent na een tip een altaarsteen gekocht die waarschijnlijk afkomstig is uit de zeventiende-eeuwse huiskerk.
Na tien jaar ondergebracht te zijn bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft de minister van Cultuur besloten het Rijksdeel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) opnieuw naar Amsterdam te brengen.
Tuindorpen zoals wij die kennen in Amsterdam zijn qua opzet verwant met eerder verrezen fabrieksdorpen of -kolonies en tuinsteden. Zij zijn gecreëerd met de bedoeling om de woonproblemen in de propvolle en verkrotte binnensteden op te lossen of om arbeiders een goede woonomgeving te bieden nabij hun werk.
De oudste vermelding van de stad Amsterdam dateert van 27 oktober 1275. Graaf Floris V verleende de inwoners van de nederzetting Amestelledamme met een zogeheten Tolprivilege een belangrijke gunst.
Ooit was hotel Schiller aan het Rembrandtplein een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten. Het was een locatie waar in de jaren twintig van de vorige eeuw artiesten en kunstenaars kind aan huis waren.
In juli 1805 stelde Napoleon Bonaparte de jurist Rutger Jan Schimmelpenninck aan tot raadspensionaris van de Bataafse Republiek (1795–1806). Hiermee klom Schimmelpenninck op tot hoogste machthebber in Nederland.
Onder de bijnaam ‘Had-je-me-maar’ (ook wel gespeld als Hadt-je-me-maar, Hadjememaar of Hadden-jullie-me-maar) slaagde een bekende Amsterdamse zwerver er in 1921 in om verkozen te worden in de Amsterdamse gemeenteraad.