Het tragische verhaal van Martinus Swinkels, die verschillende geestelijken keer op keer smeekte om te mogen trouwen.
Binnen drie maal 24 uur moet borgemeester Geert Cornelissen veertig rijksdaalders in een builtje op een speciale plek worden verstopt.
“We speelden verstoppertje op de fusilladeplaats en wisten niet waar die hoge schoorsteenpijp op het terrein voor was gebruikt.”
De rechterlijke macht bestaat inmiddels al meer dan tweehonderd jaar. Maar hoe ging het er voor die tijd eigenlijk aan toe?
In de negentiende eeuw, toen gemeenten werden gevormd, kwam het eigendom van de turf bij hen terecht of bij particulieren.
Jan Gijsbers, een 37-jarige arbeider uit Wijchen, vertrouwt het maar niks. Hij heeft een bultje op zijn lichaam. Is het kanker?
Piet Stams was bij leven geen lieverdje, maar viet het meest op ná zijn dood: omdat zijn skelet jarenlang de praktijk van huisarts Bloemen siert.
Op 12 juli 1820 werd in Den Bosch onder toeziend oog van een groot publiek in Den Bosch een vrouw ter dood gebracht door wurging.
Zou ie ‘t een hallucinatie hebben gevonden? Een nachtmerrie wellicht? Eén grote verzamelbak waarin al het bronmateriaal over hemzelf te vinden is?
Wat een gezellig avondje had moeten worden, liep totaal uit de hand op 12 augustus 1778 in Escharen. Het begon allemaal gemoedelijk...
Ben je benieuwd of de opa van jouw opa ook in het leger van Napoleon heeft gediend? Met een beetje geluk kun je dat nu achterhalen.
'Laat mij het maar doen,' zegt de Poolse geïrriteerd, als blijkt dat Tap weliswaar zwaargewond is, maar nog lang niet dood. Ze pakt de staak en slaat nog eens en nog eens.
Het staat er echt: Jheronimus Anthonissoen Bosch van Aken. In sierlijke letters wordt de befaamde schilder in 1487 ingeschreven in het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.
Vol wrok zat hij, Johannes Verwaijen. Hij kon het maar niet verkroppen dat hij op Tweede Pinksterdag 1857 door kastelein Jacob Rongen het café was uitgezet.
Wie een dier mishandelt, wordt bestraft. Dat vinden wij nu heel normaal, maar dat was vroeger niet zo vanzelfsprekend.
Lang niet iedereen kijkt – om uiteenlopende redenen - vol verwachting uit naar een nieuw jaar. Dat was vroeger bepaald niet anders.
Het gebeurde in 55 jaar voor Christus: de manschappen van Caesar slachtten twee Germaanse volken af. Zelf houdt Caesar het op 430.000 Germanen maar dat getal is waarschijnlijk overdreven.
Vier vrienden zitten middenin de patriottentijd heerlijk ontspannen een biertje te drinken in een Graafse herberg. Dit gezellig samenzijn werd plotseling ruw verstoord door twee soldaten. Flessen, vuisten en zelfs sabels werden door de heren niet geschuwd...
Uiteindelijk is deze haardracht in de jaren zeventig ook in Nederland populair geworden, zo weten we nu. Maar in 1966 oogstten deze kapsels nog diepe verontwaardiging in onze kranten.
Precies vijfhonderd jaar geleden werd in Grave een jongetje geboren, dat later uit zou groeien tot een fanatieke tegenstander van de 'heksenwaan': Johannes Wier.
Juni 1944 in Cuijk. De moeder van Hans Stegeman schrijft een brief aan haar jongere zus Mary, destijds onderwijzers in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). In alle zinnen is de oorlog voelbaar maar zeker als zij beschrijft hoe de overbuurman wordt “opgepikt door de moffen.”