Dark
Light

Tentoonstelling over Tenach, Bijbel en Koran

Auteur:
1 minuut leestijd
Boekrol met zoömorfe kalligrafie, Turkije, 17e of 18e eeuw, papier beschilderd met inkt, dekkende verf en goud, Rotterdam, Wereldmuseum (aangekocht met steun van de Mondriaan Stichting)
Boekrol met zoömorfe kalligrafie, Turkije, 17e of 18e eeuw, papier beschilderd met inkt, dekkende verf en goud, Rotterdam, Wereldmuseum (aangekocht met steun van de Mondriaan Stichting)

Museum Catharijneconvent bereidt een tentoonstelling voor over drie ‘heilige geschriften’: de Tenach, Bijbel en Koran. In de tentoonstelling laat het museum straks zien hoe het jodendom, het christendom en de islam elkaar door de eeuwen hebben beïnvloed.

De heilige boeken van de drie monotheïstische wereldreligies zijn aan elkaar verwant als gevolg van hun gemeenschappelijke wortels. De tentoonstelling toont aan de hand van bijzondere stukken hoe de drie heilige geschriften verschillen, maar juist ook vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering. Catharijneconvent:

“Het is een expositie die in een tijd van veel vragen over het naast elkaar bestaan van verschillende religies in Nederland de blik zal verruimen. Meer kennis over de religies ligt immers aan de basis van meer begrip.”

. Interieur van de Nieuwezijdskapel te Amsterdam tijdens kerkdienst, Hans Jurriaensz van Baden, ca. 1658, olieverf op doek, Utrecht, Museum Catharijneconvent, foto Ruben de Heer
Interieur van de Nieuwezijdskapel te Amsterdam tijdens kerkdienst, Hans Jurriaensz van Baden, ca. 1658, olieverf op doek, Utrecht,
Museum Catharijneconvent, foto Ruben de Heer

Om de grote schoonheid van de heilige geschriften door de eeuwen heen in beeld te brengen zijn middeleeuwse handschriften en vroege gedrukte werken uit binnen- en buitenland samengebracht.

“De boeken blinken uit door fraai gekalligrafeerde teksten, uitbundige decoraties en miniaturen en schitterend gedecoreerde boekbanden. Ook worden kunstwerken getoond die nauw verbonden zijn met de omgang en verering van de Tanach, Bijbel en Koran. De bezoeker krijgt voorwerpen te zien die een rol spelen bij het lezen en vereren van de heilige geschriften in de synagoge, kerk en moskee, maar maakt ook kennis met objecten die typisch zijn voor het gebruik thuis en onderweg.”

Persoonlijke verhalen

De hedendaagse invloed van de drie geschriften komt aan bod in de vorm van persoonlijke verhalen van diverse Nederlanders. Onder anderen vertellen ambassadeurs Job Cohen, Annemiek Schrijver en Abdelkader Benali over hoe de heilige boeken hen inspireren en fascineren.

De tentoonstelling loopt van 7 oktober 2016 tot en met 8 januari 2017.

Boeken over religieuze geschiedenis

Marifetname (Boek van kennis), Ibrahim Hakki Erzurumi, Turkije, ca. 1826, gedrukt op papier met handgekleurde illustraties, Utrecht, Universiteitsbibliotheek, foto Marco Sweering
Marifetname (Boek van kennis), Ibrahim Hakki Erzurumi, Turkije, ca. 1826, gedrukt op papier met handgekleurde illustraties, Utrecht,
Universiteitsbibliotheek, foto Marco Sweering

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×