Zwaar verslavend spul: heroïne. Niemand kon begin jaren zeventig bevroeden welke vernietigende invloed die drug in ons land zou gaan hebben. Misdaadjournalist Cees Koring zag een halve eeuw geleden hoe de heroïnehandel een deel van Amsterdam veranderde in een rampgebied.
Het woord drugs is ontleend aan het Middelnederlandse woord droge. Droge op zijn beurt komt van drogist. Een drogist verkocht in de Middeleeuwen onder meer medicinale middeltjes. In het Frans werd dit woord overgenomen. Daar ging men spreken van drogue. De Engelsen speelden leentjebuur en verbasterden het woord naar drugs.
De Columbiaanse drama- en misdaadfilm Pájaros de Verano van de hand van regisseur Ciro Guerra, laat zien hoe het traditionele Columbia langzaam verstrikt raakt in een web van drugsgeweld.
De Duitse chemicus Felix Hoffmann is de geschiedenisboeken ingegaan als de man die de wereld de Aspirine schonk. De pijnstiller bestaat uit acetylsalicylzuur. Het effect van die stof was al veel langer bekend, maar Hoffmann bracht het middel in 1899 onder de naam Aspirine op de markt, waardoor het enorm populair werd.
Bij de Britse National Archives werd onlangs een nogal opvallende vondst gedaan. Op 25 oktober jongstleden werden er bij een tachtig jaar oud bestand van het ministerie van Buitenlandse Zaken verschillende zakjes aangetroffen met daarin een onbekende substantie. Naar nu blijkt zit er in deze zakjes heroïne.