Dark
Light

Geïnspireerd door de duinen

Auteur:
1 minuut leestijd
F.H. Kaemmerer, Scheveningen, 1870-1874. Collectie Haags Historisch Museum
F.H. Kaemmerer, Scheveningen, 1870-1874. Collectie Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum heeft, in samenwerking met het Letterkundig Museum, een tentoonstelling samengesteld met werk van kunstenaars die zich in de loop der tijden hebben laten inspireren door het Nederlandse duinlandschap.

Als genre in de kunst werd het duinlandschap volgens het museum rond 1600 ‘ontdekt’ en vanaf dat moment bleef het onderwerp populair. In de tentoonstelling zijn onder meer werken te zien van zeventiende-eeuwse meesters als Jacob van Ruisdael en Jan van Goyen. Maar ook negentiende-eeuwse schilders als Andreas Schelfhout en J.H. Weissenbruch en twintigste-eeuwse kunstenaars als Jan Toorop, Ferdinand Hart Nibbrig en Edgar Fernhout zijn op de tentoonstelling vertegenwoordigd.

Daarnaast is een ruime selectie werken op papier te zien, waaronder enkele prenten en tekeningen uit het Rijksmuseum en de Fondation Custodia in Parijs. De kunstwerken worden gecombineerd met gedichten van onder andere Gerrit Achterberg, Joost Zwagerman, Willem Jan Otten, Anneke Brassinga, Hans Tentije en K.Michel. Gastconservator is Boudewijn Bakker.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij THOTH een rijk geïllustreerd boek met een bloemlezing van de mooiste gedichten over het duinlandschap, samengesteld door Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker (Op ’t duin – 100 duingedichten en 100 duingezichten.

De tentoonstelling loopt van 7 april t/m 15 september 2015.

Scheveningseweg in 1712 (Nicolaas en Joacobus Kruchius)
Scheveningseweg in 1712 (Nicolaas en Joacobus Kruchius)

Scheveningseweg

Muzee Scheveningen haakt aan met een tentoonstelling over 350 jaar Scheveningseweg, de belangrijkste verbindingsweg met Den Haag die op initiatief van Constantijn Huygens dwars door het duingebied werd aangelegd. Kunstzaal van Heijningen biedt een podium aan hedendaagse kunstenaars die de duinen verbeelden. Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd als poëziefietstochten, rondleidingen en poëzieworkshops.

Boek bij de tentoonstelling: Op ’t duin – 100 duingedichten en 100 duingezichten

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×