Britse wereldreiziger en zeerover. Ook wel ‘de Navigator’ of ‘Thomas Candish’ genoemd. Was de eerste die met vooropgezet doel de wereld heeft omvaren en de tweede Engelsman die per schip een reis om de wereld voltooide.
Thomas Cavendish werd in 1560 geboren in het in de omgeving van Ipswich gelegen dorpje Trimley St Martin. Hij was van adellijke komaf. Op zijn vijftiende ging hij naar het Corpus Christi College van de Universiteit van Cambridge. Hij bleef hier twee jaar maar behaalde geen graad.
Al op zijn twaalfde was Cavendish zeer rijk. Zijn overleden vader had hem een fortuin nagelaten. Na op zijn zeventiende de schoolbanken vaarwel te hebben gezegd, leefde Cavendish echter een luxueus leven en verbraste hij een groot deel van dit fortuin. Zoals wel meer jonge adellijke mannen in die tijd was Cavendish vastbesloten op zee een nieuw fortuin te vergaren.
In 1585 nam hij deel aan de kolonisatiepoging van Sir Walter Raleigh in Virginia. Cavendish keerde echter al snel weer terug naar Engeland.
Reis om de wereld
De Engelsman besloot in juli 1586 iets te doen wat Francis Drake enkele jaren daarvoor als eerste had gedaan: de wereld omvaren. Hij liet een groot schip bouwen, de Desire, en vertrok op 27 juni 1586 vanuit de haven van Harwich. Bijna een jaar later bereikte hij de Straat Magellaan, een zeestraat in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika. Cavendish deed er 49 dagen over om door de straat te varen, trok vervolgens noordwaarts langs de kust van Zuid-Amerika en bereikte in oktober 1587 California. Onderweg vernietigde hij drie Spaanse steden en dertien Spaanse schepen. November 1587 wist hij het Spaanse galjoen Santa Anna te veroveren. De buit was enorm: 122.000 zilveren dollar. Daarnaast na hij de Spanjaard Alonso de Valladolid gevangen omdat deze de weg wist op de Grote Oceaan.
Via de Grote en Indische Oceaan keerde hij in 1588 terug in Engeland. Cavendish had de tweede Engelse reis om de wereld volbracht. Onderweg had hij maar liefst negentien Spaanse schepen vernield.
In 1591 begon hij aan een tweede reis om de wereld. Deze reis met het schip de Lester zou hij niet voltooien. Na langs de kusten van Brazilië te hebben gevaren, overleed hij op de terugweg, mogelijk in de buurt van Ascension, een eiland in de Atlantische Oceaan.