Topstuk Johannes Vermeer te zien in São Paulo

De Brieflezende Vrouw – Johannes Vermeer, ca. 1663
Het beroemde schilderij De Brieflezende Vrouw van Johannes Vermeer is momenteel bezig aan een wereldreis. Vanaf 11 december is het werk te zien in het Museu de Arte in de Braziliaanse stad São Paulo. De tentoonstelling daar zal geopend worden door prins Maurits.

Prins Maurits reist met Prinses Marilène naar São Paulo vanwege de historische banden van de familie Van Oranje-Nassau met Brazilië. Het beroemde werk van Vermeer zal daar dus te zien zijn in het Museu de Arte, een internationeel museum dat bekend is om zijn collectie Europese kunst.


Na São Paulo is De Brieflezende Vrouw nog te zien in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, voordat het schilderij terugkeert naar Amsterdam.

- advertentie -

Heldere kleuren

De Brieflezende Vrouw uit ongeveer 1663 geldt volgens het museum als één van de mooiste schilderijen van de kunstenaar. Eerder dit jaar werd een grote restauratie van het werk afgerond. De kleuren van het schilderij zijn daardoor een stuk helderder dan voorheen.

Het nieuwe Rijksmuseum wil straks niet alleen het verhaal vertellen van de Gouden Eeuw, maar van achthonderd jaar Nederlandse kunst en geschiedenis. Het museum zal dit doen aan de hand van achtduizend voorwerpen. Er komen ook twee stijlkamers die de bezoekers terug moeten brengen in de rijkdom en weelde van de Hollandse achttiende eeuw.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: