Dark
Light

Topstukken Rijksmuseum naar Turkije

Auteur:
1 minuut leestijd

Liefdesbrief, Johannes Vermeer 1669-1670 – Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum presenteert voor het eerst in de geschiedenis een tentoonstelling in Turkije over de Nederlandse Gouden Eeuw. De tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

Vanaf 21 februari zijn in het Sakip Sabanci Museum in Istanbul ruim honderd meesterwerken uit het Rijksmuseum te zien. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich vijf schilderijen van Rembrandt.

Daarnaast zal het wereldberoemde werk De liefdesbrief van Johannes Vermeer in Turkije te zien. Dit meesterwerk werd vorig jaar ook al enige tijd geëxposeerd in de Hermitage St.-Petersburg.

Verder zijn in Istanbul



landschappen van Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Aelbert Cuyp, stillevens van Pieter Claesz en Adriaen Coorte, genrestukken van Gerard ter Borch, Gabriël Metsu en Pieter de Hooch en boertige taferelen van Jan Steen en Adriaen van Ostade te zien.

Van Frans Hals zijn twee portretten te zien, van Gerrit Berckheyde enkele stadsgezichten en van Willem van de Velde de Oude twee penschilderijen. Het Rijksmuseum:

De tentoonstelling laat de rijkdom en veelzijdigheid van de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst en geschiedenis zien. Een selectie van 111 schilderijen, tekeningen, prenten en kunstnijverheidsobjecten (tapijten, aardewerk, zilver en glas) vertellen het verhaal van de macht en pracht van de jonge Republiek in de Gouden Eeuw.

Tijdens de verbouwing toont het Rijksmuseum zijn collectie aan een zo groot mogelijk publiek in binnen- en buitenland. De afgelopen jaren werd er geëxposeerd in Australië, Japan, de Verenigde Staten, China, Canada, Frankrijk, Luxemburg en Qatar. De tentoonstelling in Istanbul is voorlopig de laatste reizende tentoonstelling.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×