In augustus 1765 werd het Verdrag van Allahabad gesloten tussen het Indiase Mogolrijk en de de Britse kolonisator. Wat hield dit verdrag precies in en welke gevolgen had het verdrag voor India?
India als Britse kolonie: handelsmonopolie vanaf begin zeventiende eeuw

Begin zeventiende eeuw werd een overeenkomst bereikt met de Mogolvorst Djehangir, die de Britten het handelsmonopolie toezegde in zijn gebied. Hiermee troefden de Engelsen de Portugezen en de Nederlandse VOC af. Hierna stichtte de belangrijkste handelscompagnie van het Britse Rijk, de East India Compagnie (EIC), in het land van de Mogols diverse factorijen (handelsposten aan de kust), namelijk in Surat (1612), Bombay (1638), Madras (1639) en Calcutta (1690).
De belangrijkste handelsproducten uit India waren katoen en zijde, die de Engelse verhandelden door gebruik te maken van Indiase bania’s (tussenpersonen in de handel). Via goud en zilver dat de Engelsen uit hun kolonie in Amerika haalden, kochten ze katoen in India. Het katoen gebruikte men om tegen hoge prijzen in Europa door te verkopen en er slaven van te kopen. Dit systeem staat bekend als de transatlantische driehoekshandel.
Het Verdrag van Allahabad (1765)

Het Verdrag van Allahabad gaf de Britten tevens de politieke soevereiniteit en macht in de Bengalen. Lord Robert Clive werd in 1765 de eerste Britse gouverneur van de Bengalen.
Een van de motieven om dit verdrag af te dwingen, was de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1776. Door het verlies van deze kolonie, werd India voor de Britten steeds belangrijker als inkomstenbron.
Mahatma Gandhi: Indiase vrijheidsstrijder
Boek: Op bezoek bij de Groot Mogol. De VOC in India
Bronnen ▼
Internet
-https://www.britannica.com/event/Battle-of-Buxar
-https://knappily.com/onthisday/treaty-of-allahabad-shah-alam-robert-clive-499
-https://nl.qwertyu.wiki/wiki/Treaty_of_Allahabad