Dark
Light

Vergissingsbombardement Bezuidenhout herdacht

Auteur:
1 minuut leestijd
Gevolgen van het bombardement op het Bezuidenhout, gefotografeerd in juni 1945 (cc - Anefo)
Gevolgen van het bombardement op het Bezuidenhout, gefotografeerd in juni 1945 (cc - Anefo)

In Den Haag is zondag het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout herdacht. De wijk werd zeventig jaar geleden slachtoffer van een geallieerd bombardement. Meer dan vijfhonderd mensen kwamen om het leven.

Op 3 maart 1945 werd een groot deel van de wijk weggevaagd. De Engelse luchtmacht bombardeerde de wijk per ongeluk. De bommenwerpers waren eigenlijk op weg naar het Haagse Bos waar de Duitsers V2-raketten hadden opgeslagen. Door een fout lieten de bommenwerpers hun bommen echter boven de wijk Bezuidenhout vallen.

Doden en daklozen

De wijk werd voor het grootste deel verwoest. Alleen delen aan de Bezuidenhoutseweg, het Station Staatsspoor, de Schenkkade en de buurt rond het Van Imhoffplein bleven gespaard. Ruim vijfhonderd Hagenaars vonden de dood en circa 30.000 personen werden dakloos.

Het bombardement wordt ieder jaar op een zondag in maart herdacht. Burgemeester Jozias van Aartsen hield ’s ochtends een toespraak in de Christus Triumfatorkerk in Bezuidenhout. Daarna werden er kransen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Na de kranslegging was er een herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium.

Boek: Bezuidenhout – Grandeur en noodlot van een Haagse woonwijk

×