Viering van het einde van de ramadan (1952)

Donderdag is er een eind gekomen aan de vastenmaand voor moslims, de ramadan. De moslims vieren dit met het zogenaamde Suikerfeest.

Still uit de video
Still uit de video
Gedurende de ramadan mogen veel islamieten, van zonsopkomst tot zonsondergang, niet eten of drinken. Deze keer was de vastenperiode extra zwaar omdat hij in de zomer viel en de dagen dus lang waren. Daarnaast kregen de gelovigen te maken met een aantal zeer hete dagen.

Bioscoopjournaal

Ook in 1952 werd er in Nederland door moslims gevast. In bovenstaand fragment uit een bioscoopjournaal is te zien hoe een aantal moslims bijeen komen op het grasveld vóór de residentie van de toenmalige vertegenwoordiger van de Indonesische Republiek in ons land, mr. Susanto Tirtoprodjo. De moslims, de mannen apart van de vrouwen, luisteren en reciteren enkele Koranverzen. Een verslaggever:

Door het vasten wordt het saamhorigheidsbesef versterkt. De rijke is gedwongen een maand lang precies zo te leven als zij armste broeder in het geloof. De islamieten in ons land vieren het einde van de vasten in de typische sfeer van het oosten.

Gerelateerde uitgaven:

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: