Dé historische herdenking van 2014 was natuurlijk de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Maar wat voor grote herdenkingen heeft 2015 voor ons geschiedenisliefhebbers in petto? Een greep uit historische gebeurtenissen die dit jaar hoogstwaarschijnlijk het nieuws gaan halen. In willekeurige volgorde:
1. Twee eeuwen Slag bij Waterloo (1815)
De Slag bij Waterloo is een historisch redelijk veilige gebeurtenis. Het is lang geleden en – ook niet onbelangrijk – wij wonnen! Een feestje dus. Het zwaartepunt ligt op 18 juni, toen Napoleon op de vlucht sloeg. De Engelsen verbanden hem daarop naar St. Helena. Als het puntje bij het paaltje komt, is overgave blijkbaar te verkiezen boven een glorieuze dood op het slagveld. Met op 19 en 20 juni een spectaculaire re-enactment van de slag zelf vol mannen in kleurige uniformen, briesende paarden en bulderende kanonnen.
2. Twintig jaar Sebrenica (1995)
Twintig jaar geleden viel op 11 juli de Bosnische VN-enclave Sebrenica. Wat volgde was een massamoord waar Nederlandse VN-soldaten pijnlijk hulpeloos bijstonden. Het leidde tot een zware kater die nog niet over is. Er was tot op heden ieder jaar aandacht voor. Dat zal nu niet anders zijn. Thom Karremans kan maar beter een lange vakantie boeken. Ondertussen is het in Bosnië onderhuids nog steeds geen pais en vree. Maar dat is al sinds eeuwen niet het geval. Wordt daarom ongetwijfeld vervolgd.
3. Vijfenzeventig jaar Duitse inval in Nederland (1940)
De 4 mei-herdenkingen van 2015 kunnen dit jaar een extra zetje krijgen door het feit dat 75 jaar geleden de meest traumatische ervaring uit onze moderne geschiedenis begon. De Duitse inval van 10 t/m 14 mei was kort maar krachtig. Het bombardement op Rotterdam van 14 mei zal in de aandacht staan met een grote tentoonstelling. Ongetwijfeld zullen sommigen weer vinden dat ook de daders herdacht moeten worden.
4. Vijfentwintig jaar Duitse hereniging (1990)
Toenmalig premier Ruud Lubbers moest niets van hebben van een verenigd Duits volk. Voor je het weet gaan die moffen weer marcheren… Bondskanselier Helmut Kohl kon het niet waarderen. En terecht. Verder zullen verstokte DDR-fans best het nodige te klagen hebben. Toch is de geslaagde Duitse Wiedervereinigung een goede reden voor een feestje op 3 oktober.
5. Honderd jaar Armeense genocide (1915)
De Armeniërs werden binnen het Osmaanse Rijk/Kalifaat al langer vervolgd vanwege hun christelijke geloof. Ze pasten niet in het plaatje van de ‘ideale Turk’. Onder dekking van de Eerste Wereldoorlog besloot de Jong-Turkse junta het ‘Armeense vraagstuk’ definitief op te lossen. Het dieptepunt van de volkerenmoord lag in het jaar 1915. Verwerking en afsluiting worden bemoeilijkt door de Turkse neiging tot ontkenning of bagatellisering. Genoeg stof voor verhitte discussie, ook in Nederland.