Vlaamse orgelinventaris op internet

1 minuut leestijd

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de vereniging Orgel in Vlaanderen, is de orgelinventaris van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) voortaan online te raadplegen.

Van Peteghem-orgel in Haringe – Foto: Vlaamse Gemeenschap
Op de website inventaris.vioe.be kan op een eenvoudige manier informatie over Vlaamse orgels opgezocht worden. De inventaris gaat voor een deel terug op de boekenreeks ‘Het Historisch Orgel in Vlaanderen’, die tussen 1974 en 1986 verscheen. De inventaris vult deze boeken verder aan met nieuw geïnventariseerde orgels en met meer recente gegevens over de reeds gepubliceerde orgels.

Geert Bourgeois, de Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de database met orgelinformatie zaterdag gelanceerd. De minister:

Deze orgelinventaris, geïntegreerd in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, kan de aanzet geven tot vernieuwde aandacht voor dit veelzijdig kerkelijk erfgoed. Met de databank komt heel wat nieuwe informatie aan het licht voor zowel orgeldeskundige, orgelliefhebber als geschiedschrijver.

De inventaris is nog niet compleet. In de eerste fase worden orgels uit de Westhoek in de digitale inventaris opgenomen. Het gaat meer bepaald om 137 nooit eerder gepubliceerde orgelrapporten van de arrondissementen Diksmuide, Ieper, Veurne en zes gemeenten van het arrondissement Roeselare. Geleidelijk aan zullen alle regio’s waarover nog geen orgelinventaris bestond, worden toegevoegd.

Een bijzonder orgel dat in de inventaris terug te vinden is, is het Van Peteghem-orgel in Haringe. Dit orgel is nog altijd in zeer goede staat. In de zomers worden er nog concerten op gegeven. Voor orgelliefhebbers is dit monument in de loop der tijd een soort bedevaartsorgel geworden. Het is de bedoeling dat de orgelinventaris medio 2013 volledig digitaal is ontsloten.

Ook interessant: Korte geschiedenis van het orgel
Boek: Het orgel getoond – Historische Nederlandse orgels in beeld

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×