Dark
Light

VOC-schip Amsterdam krijgt opknapbeurt

Auteur:
1 minuut leestijd
VOC-schip Amsterdam
VOC-schip Amsterdam (Foto: Eddo Hartmann / Scheepvaartmuseum)

De replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam die al jaren voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt, krijgt een opknapbeurt. Momenteel wordt iedere acht minuten water uit het schip gepompt, om te voorkomen dat het volloopt met water. Om de publiekstrekker te behouden is het museum een crowdfundingsactie gestart om de laatste 50.000 euro op te halen die nodig is voor de dokbeurt.

Zicht op de replica van de Amsterdam, met links de spiegel.
Zicht op de replica van de Amsterdam, met links de spiegel. (CC BY-SA 3.0 – Eddo Hartmann – Het Scheepvaartmuseum – wiki)
Ondanks dat het VOC-schip Amsterdam niet vaart, is er wekelijks onderhoud nodig. Daarnaast staat één keer in de tien jaar groot onderhoud gepland, dat de komende vijf maanden moet plaatsvinden. Hierbij worden zwakke plekken in het schip gerepareerd en waterdicht gemaakt door naden te breeuwen, houtrot op te sporen en aangetast materiaal te vervangen. De masten worden vervangen en het schip krijgt een nieuwe laag lak en verf.

De restauratie wordt grotendeels door Het Scheepvaartmuseum zelf bekostigd. Om het restant van het benodigde geld te verzamelen is een crowdfundingsactie opgezet. Op dit moment is al bijna 13.000 van de benodigde 50.000 euro ingezameld.

Het VOC-schip Amsterdam is gebouwd naar voorbeeld van het spiegelretourschip ‘Amsterdam’ dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie gebruikte om goederen te vervoeren van Europa naar Azië. Aan de bouw werkten 400 vrijwilligers mee.

Stad Amsterdam

Tijdens de dokbeurt van het VOC-schip Amsterdam zal er toch nog een historisch schip voor het Scheepvaartmuseum te zien zijn. Van 12 september 2020 tot en met maart 2021 meert de Clipper Stad Amsterdam namelijk aan. Deze driemaster werd in 2000 gebouwd en is onder meer geïnspireerd op een koopvaardijschip uit de negentiende eeuw, de Amsterdam (1854). De Stad Amsterdam is deze periode ook te bezoeken.

Ook interessant: Het ‘grote verhaal’ van de VOC
Overzicht van boeken over de VOC

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×