Dark
Light

‘Voetbal heeft plaats religie ingenomen’

Auteur:
1 minuut leestijd
'Voetbal heeft plaats religie ingenomen' (Amsterdam Museum)
'Voetbal heeft plaats religie ingenomen' (Amsterdam Museum)

Aan de hand van unieke objecten, verhalen en exclusief beeldmateriaal staat het Amsterdam Museum de komende stil bij de relatie tussen voetbal en religie. Voetbal heeft voor vurige fans volgens het museum de plaats van religie ingenomen.

Kameraadschap met andere fans biedt eenzelfde gevoel van verbondenheid en saamhorigheid als een kerkelijke gemeenschap. De sport functioneert als krachtig middel voor identificatie. Op lokaal niveau, waar het de liefde voor de plaatselijke voetbalclub betreft, maar ook landelijk. Met als hoogtepunt de oranjegekte die Nederland elke twee jaar overspoelt tijdens een EK of WK.

De tentoonstelling die het museum over religie en voetbal heeft samengesteld kreeg de naam ‘Voetbal Halleluja!’. Het Amsterdam Museum toont onder meer de Gouden Schoen van Marco van Basten maar ook een replica van een Napolitaans café-altaar voor Diego Maradona.

Het museum zegt het publiek middels de tentoonstelling op een andere manier naar voetbal te laten kijken.

Door verdiepende en vermakelijke elementen op te nemen in de tentoonstelling is deze geschikt voor zowel families met jonge kinderen, als de doorgewinterde voetballiefhebber. De tentoonstelling laat zien welke belangrijke rol voetbalclubs spelen bij de identiteit van de stad en haar bewoners. De tentoonstelling gaat niet alleen in op het internationale verhaal van voetbal, maar er is ook aandacht voor de regionale en lokale situatie. Zo wordt in het Amsterdam Museum aandacht besteed aan de verbondenheid van Ajax met de stad Amsterdam maar ook het geloof in Oranje.

×