Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) geeft een half miljoen euro aan de VARA voor de ontwikkeling van een televisieserie over ‘de geschiedenis van de arbeider’. Dit tot onvrede van verschillende veteranen, die zich afvragen wat de documentaire eigenlijk te maken heeft met de doelstelling van het veteranenfonds.
De Telegraaf berichtte deze week over de zaak onder de titel Gift voor feestje VARA. Volgens de krant kijkt men in “kringen rond Defensie” met argusogen naar de door het vfonds verstrekte geld. Dit onder meer omdat een subsidieverzoek voor een film over de slag om de Grebbeberg recent door het fonds werd afgewezen, terwijl die film meer lijkt aan te sluiten bij de doelstellingen van het fonds dan de tv-serie over de arbeidersgeschiedenis.
Het vfonds heeft als hoofddoel de erkenning en waardering van geüniformeerden die in dienst zijn van de Nederlandse overheid te vergroten. De huidige directeur van het vfonds, Ton Heerts, is voorzitter van de FNV, een grote Nederlandse werknemersvereniging. In het verleden zat hij namens de PvdA in de Tweede Kamer.
Kamervragen
Kamerleden Fred Teeven (VVD) en Hanke Bruins Slot (CDA) zijn verbaasd over de door het fonds aan de VARA verstrekte subsidie en stellen vragen aan minister van Defensie Jeanine Hennis, zo meldt The Post Online zaterdag. Het fonds wordt deels gefinancierd door het ministerie.
De twee Kamerleden willen van de minister weten wat de geschiedenis van de arbeider te maken heeft met de doelstelling van het fonds en of ze vooraf overleg heeft gehad over de subsidieverstrekking.
De tiendelige tv-serie over de arbeider, getiteld ‘De Strijd’, wordt gemaakt en uitgezonden ter ere van het negentigjarig jubileum van de VARA. In de serie wordt ook stilgestaan bij de geschiedenis van de omroep. De Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs werd op 1 november 1925 opgericht als arbeidersomroep.