Vrijwilligers in actie voor barak Kamp Vught

De restauratie van Barak 1B is in volle gang – Foto: Jan van de Ven
Een groep vrijwilligers van Nationaal Monument Kamp Vught wil een bijdrage leveren aan de realisatie van de inrichting van barak 1B, de laatste authentieke barak van voormalig concentratiekamp Vught.

De vrijwilligers hebben hiervoor verschillende acties op touw gezet. Het officiële startsein voor deze activiteiten wordt gegeven op woensdag 21 maart. Ernst Verduin, oud-gevangene van Kamp Vught zal dan een symbolische handeling verrichten en daarnaast zal Louise Parihala vertellen over de komst van de KNIL-militairen en hun familie naar Vught.De datum 21 maart is niet zomaar gekozen. Het is dan namelijk precies 61 jaar geleden dat Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in Nederland aankwamen, waarna zij deels in Vught werden opgevangen in leegstaande gevangenenbarakken.

- advertentie -

De restauratie van Barak 1B is momenteel in volle gang. Voor die restauratie is voldoende geld ingezameld maar voor de inrichting van de barak is nog geld nodig. Nationaal Monument Kamp Vught:

Barak 1B wordt vanaf 2013 de plek waar scholieren en andere bezoekers kennis maken met verhalen en geschiedenissen die tot nu toe onderbelicht bleven. Dus ook- en dat komt in het museum nu nog onvoldoende aan bod- de naoorlogse internering van collaborateurs en Duitse burgerevacués en de geschiedenis van het Molukse woonoord Lunetten. In de gerestaureerde barak 1B komen twee workshopruimtes en een museumgedeelte met een vaste presentatie.

De groep vrijwilligers heeft diverse acties op touw gezet. Die variëren van het benaderen van bedrijven, het aanschrijven van gemeenten waar de 750 overleden gevangenen vandaan komen, het benaderen van de vele scholen die het museum bezoeken met de vraag acties voor barak 1B op touw te zetten en de organisatie van een ruilactie. De ruilactie wordt afgesloten met een veiling, waarbij de veilingmeester een bekende Nederlander is.

Het ingezamelde geld zal onder meer gebruikt worden voor de aanschaf van multimediale middelen en de ontwikkeling van lesmateriaal en workshops.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier