Dark
Light

WBC-boksriem Muhammad Ali geveild voor 6,2 miljoen dollar

Auteur:
1 minuut leestijd
George Foreman probeert Ali te raken tijdens de 'Rumble in the Jungle'
George Foreman probeert Ali te raken tijdens de 'Rumble in the Jungle' (wiki)

Een riem die de legendarische bokser Muhammad Ali in 1974 won tijdens de zogeheten Rumble in the Jungle is geveild voor een bedrag van bijna 6,2 miljoen dollar. Het sportreliek is aangekocht door zakenman Jim Irsay, eigenaar van het American footballteam Indianapolis Colts.

Op 30 oktober 1974 nam Muhammad Ali het in een voetbalstadion in Kinshasa, de hoofdstad van het toenmalige Zaïre, op tegen de ongeslagen kampioen in het zwaargewicht George Foreman. De wedstrijd werd door de organisatie ronkend aangekondigd als The Rumble in the Jungle. Maar liefst zestigduizend toeschouwers waren er getuige van hoe Ali, die vooraf door veel kenners als kansloos was bestempeld, de bokskampioen in de achtste ronde knockout sloeg. In de ronden daarvoor had de 32-jarige Ali veel klappen moeten opvangen, maar hij bleef overeind en kon in de achtste ronde profiteren van het feit dat bij zijn opponent de vermoeidheid toesloeg. Ali heroverde zo tegen de verwachtingen in zijn zwaargewichtwereldtitel. Bijzonder, aangezien hij de acht jaar daarvoor geen enkel titelgevecht meer had gewonnen.

Biedingsstrijd

Na afloop van het memorabele gevecht ontving Muhammad Ali een groene leren riem, behorend bij de wereldtitel. Bovenaan staat dan ook de tekst ‘world champion’. Centraal zijn onder meer enkele wapperende vlaggen te zien van de World Boxing Council, de belangrijkste boksbond ter wereld.

Vooraf was de waarde van het collector’s item door veilinghuis Heritage geschat op ongeveer 392.000 euro. Na een urenlange biedingsstrijd werd het object uiteindelijk echter afgehamerd op 6,18 miljoen euro. De nieuwe eigenaar wil de boksriem samen met andere attributen uit de Amerikaanse geschiedenis en popcultuur tentoonstellen.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×