GezondheidGezondheid

Werktuigen Neanderthalers gevonden in Limburg

Een internationaal archeologisch onderzoeksteam onder leiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft in het Limburgse St.-Geertruid duizenden jaar oude werktuigen van Neanderthalers gevonden.

De opgravingsput – Foto: RCE
De vindplaats dateert uit het middenpaleoliticum en is vermoedelijk tussen de 70.000 en 100.000 jaar oud. De archeologen vonden onder meer een vuurstenen kern en afslagen daarvan. Deze zouden door de Neanderthalers zijn gebruikt om gereedschap van te maken. Ook vonden de onderzoekers twee werktuigen.

Het onderzoek in St.-Geertruid was in eerste instantie bedoeld om een beeld te krijgen van de ouderdom van de aanwezige zogenaamde stratigrafische niveaus (bodems) en inzicht in de wijze waarop de verschillende niveaus zijn gevormd. Gezien de vondst achten de onderzoekers het aannemelijk dat eze plek, de Kaap van Sint-Geertruid in de gemeente Eijsden-Margraten, nog veel meer intacte vindplaatsen uit deze periode te vinden zijn. Jos Bazelmans, Hoofd Sector Kennis Onroerend Erfgoed van de Rijksdienst:

“St.-Geertruid is de rijkste vindplaats van los gevonden artefacten uit het middenpaleolithicum in Nederland. De nieuwe vondsten bevinden zich op de plaats waar ze oorspronkelijk zijn achtergelaten. Dat stelt ons in staat de Neanderthalerbewoning exact te dateren. Nu weten we ook in welk klimaat en in welke natuurlijke omgeving ze leefden.”

Slechts van één andere plek in Nederland is een dergelijke intacte vindplaats bekend. Deze bevindt zich in Belvédèregroeve in Maastricht.
Neanderthalers waren voorlopers van de moderne mens, die hier pas 40.000 jaar geleden verscheen.

- advertentie -

Ook interessant: Waar begint de Nederlandse geschiedenis?
Boek: Onze vroegste voorouders


Archiefstukken:

 • De dood van aartsbisschop Thomas Cranmer (1556)

  De dood van aartsbisschop Thomas Cranmer (1556)

  Na twee jaar gevangenschap werd op 21 maart 1556 Thomas Cranmer, de voormalige anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, in Oxford als ketter verbrand. Als aartsbisschop had hij eerder een anti-Roomse koers … Lees verder »
 • Een overspelige dominee

  Een overspelige dominee

  De Raad van Brabant had niet alleen rechtsprekende taken, maar was ook betrokken bij het toezicht op overheidsfunctionarissen. In dit geval op de overspelige en frauduleuze dominee Matheus Knaaps. Lees verder »
 • Het koffertje van Lieftinck

  Het koffertje van Lieftinck

  Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst … Lees verder »
 • Wat is de hamvraag?

  Wat is de hamvraag?

  In het Nederlands wordt geregeld gesproken over ‘de hamvraag’, om duidelijk te maken dat een bepaalde vraag zeer belangrijk is. Maar waar komt die ham eigenlijk vandaan? Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister