Dark
Light

Wim Pijbes maakt televisieserie over Nederlands landschap

Auteur:
1 minuut leestijd
Geo Poggenbeek - Landschap met een vaart
Geo Poggenbeek - Landschap met een vaart

Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes gaat voor de NTR een televisieserie maken over de verbeelding van het Nederlandse landschap door kunstenaars. Dat maakte hij deze week bekend in de een interview in de Volkskrant.

Wim Pijbes was de afgelopen jaren het boegbeeld van het Rijksmuseum. Binnenkort verlaat hij het museum om leiding te geven aan het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar. Zijn functie bij het Rijksmuseum wordt vanaf dan ingevuld door kunsthistoricus Taco Dibbets, nu nog directeur collecties bij het museum. De afgelopen jaren was Pijbes al geregeld op televisie te zien. In allerhande actualiteitenprogramma’s gaf hij toelichting op ontwikkelingen in ‘zijn’ museum. Nu gaat hij dus ook een eigen televisieserie maken. Voor de serie gaat hij in gesprek met verschillende kunstenaars en bezoekt hij musea.

“Ik praat met hen, maar maak ook een tour langs Nederlandse musea. Hoe is de natuur geschilderd vanaf de zeventiende eeuw tot nu, aan de hand van thema’s, zoals het bosgezicht, het zeegezicht, het stadsgezicht, het fantasiegezicht.”

Pijbes treedt daarmee in de voetsporen van Rijksmuseum-directeur Henk van Os die na zijn vertrek ook televisieprogramma’s over kunst.

Boek: Canon van het Nederlandse landschap

×