WOII-slachtoffer alsnog geïdentificeerd

1 minuut leestijd

Graf voor een ´Onbekende Nederlander´ - Foto: CC
Graf voor een ´Onbekende Nederlander´ – Foto: CC
De werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is erin geslaagd de identiteit te achterhalen van een man die tijdens de oorlog door de Duitsers op de Waalsdorpervlakte werd omgebracht. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

De identiteit van de man kon achterhaald worden met behulp van een DNA-verwantschapsonderzoek. Doordat de werkgroep de beschikking kreeg over het DNA van de inmiddels 83-jarige zoon van het slachtoffer kon diens identiteit vastgesteld worden. Het blijkt te gaan om de Amsterdamse machinist Guus van Batum.

Deze Amsterdammer werd in december 1941 gearresteerd omdat hij een distributiekantoor in Amsterdam-Oost zou hebben overvallen. April 1942 werd hij door de bezetter ter dood veroordeeld. Het vonnis werd op 24 juli voltrokken, op de Waalsdorpervlakte. Om zijn familie te straffen werd de machinist op een onbekende plek begraven.

Onbekende Nederlander

Aangezien zijn resten na de oorlog niet geïdentificeerd konden worden, werd hij als Onbekende Nederlander herbegraven op het Ereveld van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting in Loenen. Nu is alsnog duidelijk wie er in dit graf begraven ligt.

De werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse overheidsinstanties en partnerorganisaties die de handen ineen hebben geslagen om de ongeveer zeshonderd vermissingen uit de oorlogsjaren op te lossen. Eerder dit jaar werden de stoffelijke resten van twee verzetsmannen geïdentificeerd. Ook zij werden na de oorlog herbegraven, zonder dat hun families daarvan in kennis gesteld konden worden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×