Week van de koloniale geschiedenis

WOII-vliegtuigbom Moerkapelle succesvol ontmanteld

Foto van een willekeurige vliegtuigbom
De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die eerder deze week bij Moerkapelle werd gevonden is zaterdagmorgen succesvol ontmanteld.

De bom, een Engelse 500-ponder vliegtuigbom, lag in een weiland langs de A12 en werd vier dagen geleden gevonden tijdens graafwerkzaamheden.


De ontmanteling was complexer dan normaal omdat in de nabijheid van de bom twee transportleidingen voor kerosine en gas lagen.

Tijdens de ontmanteling werd een deel van de A12 afgezet. Daarnaast was er geen treinverkeer via de spoorlijn Utrecht – Den Haag en boven Moerkapelle mocht niet gevlogen worden. Verder was bewoners in het gebied rond de vindplaats gevraagd om tijdens de ontmanteling binnen te blijven.

Inmiddels zijn alle beperkingen opgeheven. De vliegtuigbom is op de Wassenaarseslag in Wassenaar door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: