Zorgen om restauratie huwelijksportretten Rembrandt

De bekende Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering maakt zich zorgen om de twee portretten van Rembrandt die vorig jaar gezamenlijk gekocht werden door het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs. Volgens de kenner houden de twee musea er andere opvattingen over restaureren op na. Het Louvre verwaarloost werken van Rembrandt in zijn ogen zelfs.

Van de Wetering zei dat donderdagavond in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

De aangekochte portretten die Rembrandt in de zeventiende eeuw maakte van het echtpaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, bevonden zich lange tijd in privébezit en moeten grondig schoongemaakt worden. Op beide portretten zit een dikke laag vergeeld vernis en vuil.

Volgens Ernst van de Wetering denken het Louvre en het Rijksmuseum echter allebei anders over hoe de werken het best schoongemaakt kunnen worden. Waar het Rijksmuseum de verschillende vernislagen normaal gesproken verwijdert zodat de nuances van de kleuren beter tot hun recht komen, vindt men in Frankrijk dat vernis er een beetje bijhoort. Het is daar gebruikelijk de ouderdom van de werken te tonen door verkleurde vernislagen te laten zitten.

- advertentie -

Volgens het Rijksmuseum moeten de werken inderdaad schoongemaakt worden. De samenwerking met de Fransen verloopt volgens het museum echter goed.

Complexe zaak

Nederland en Frankrijk kochten de huwelijksportretten september vorig jaar van de familie De Rothschild voor in totaal 160 miljoen euro. Afgesproken is dat de portretten bij elkaar moeten blijven. Het is de bedoeling dat ze afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum tentoongesteld worden. Eigenlijk zouden de werken eind vorig jaar al in Amsterdam te zien zijn, maar dat ging niet door. Volgens minister Bussemaker van Cultuur is de gezamenlijke aankoop een “complexe zaak”.

Boeken over Rembrandt van Ernst van de Wetering

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: