Amsterdamse tekeningen uit de collectie van het KOG

Oudezijds Voorburgwal – T. de Jong (Collectie KOG)

Naar aanleiding van het vierhonderdjarig bestaan van de Amsterdamse grachten zijn bij het Rembandthuis vanaf eind deze maand een serie oude tekeningen van Amsterdam te zien. Ze zijn afkomstig uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG).

Keizersgracht – Johannes Schouten (Collectie KOG)


De KOG bezit een grote kunstcollectie, waaronder veel (topografische) tekeningen van Amsterdam. Het is voor het eerst in bijna vijftig jaar dat er weer een collectie prenten uit deze collectie tentoongesteld wordt. De tekeningen van onder meer Jan van Call, Reinier Vinkeles, Jan de Beijer en Johannes Schouten waren in 1966 voor het laatst te zien voor het grote publiek.

Het Rembrandthuis:

- advertentie -

Sinds de zeventiende eeuw hebben talloze tekenaars Amsterdam van binnen en van buiten in beeld gebracht. De achttiende eeuw bereikte hierin een hoogtepunt met zorgvuldig uitgevoerde, kleurrijke stadsgezichten waarin de zon altijd lijkt te schijnen.

De bezoeker van de tentoonstelling wordt volgens het museum meegenomen van de stadsrand, met gezichten op de singels rondom de wallen, naar het centrum, met gezichten op de Amstel en de grachtengordel.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek waarin alle tekeningen in kleur worden afgebeeld, met daarnaast een foto van de huidige situatie. De tentoonstelling, getiteld Langs Amsterdamse Grachten, is te zien van 26 januari tot en met 26 mei 2013.

RijksmuseumHet Rijksmuseum in Amsterdam heeft in KPN sinds 1…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: