Anne Frank Stichting moet deel archief Otto Frank teruggeven

De Anne Frank Stichting moet stukken uit de nalatenschap van Otto Frank teruggeven aan het Anne Frank Fonds. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

De stichting en het fonds werkten lange tijd goed samen maar kregen een paar jaar geleden ruzie over de de nalatenschap van Otto Frank, de vader van Anne Frank.


- advertentie -

Otto Frank – Afb: annefrank.org

Het gaat om 4,5 meter archief, met name bestaande uit brieven, foto’s en documenten.

De documenten werden door het in het Zwitserse Bazel gevestigde Anne Frank Fonds in langdurig bruikleen aan de Anne Frank Stichting in Amsterdam gegeven. Het fonds heeft momenteel echter plannen voor een eigen museum in het huis in Frankfurt waar Anne Frank tot 1933 met haar ouders en zus woonde. Het is de bedoeling dat de nalatenschap van Otto Frank in dat nieuwe museum tentoongesteld wordt.

De Anne Frank Stichting is daar niet blij mee en verzette zich tegen de overdracht van de stukken. Volgens de stichting staat van veel stukken ook niet vast van wie ze zijn.

De rechtbank in Amsterdam heeft nu echter bepaald dat de documenten voor 1 januari 2014 teruggegeven moeten worden aan het fonds in Bazel. Volgens de rechter is er een grote vertrouwensbreuk ontstaan en is het daarom begrijpelijk dat het fonds de bruikleenovereenkomst wil opzeggen.

De Anne Frank Stichting vindt het jammer dat dat de archieven niet bijeen kunnen blijven in het Anne Frank Huis:

De Stichting heeft nimmer ontkend dat een groot deel van de archiefstukken eigendom zijn van het Anne Frank Fonds maar kon zich, gezien de overeengekomen lange duur van de bruikleen, niet verenigen met de eis tot onmiddellijke teruggave.

De rechtszaak heeft overigens geen betrekking op de dagboeken van Anne Frank. Deze zijn eigendom van de Nederlandse staat en in permanent bruikleen gegeven aan de Anne Frank Stichting, de beheerder van het Anne Frank Huis.

Gerelateerde uitgaven:

Jan Zwartendijk (1896-1976)Het ‘Banzai! Banzai! Banzai!’ klonk uit honderdduizenden…
Eichmann tijdens het proces - Foto: Still YouTubeEen rechtbank…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: