Archief Michiel de Ruyter overgedragen aan Nationaal Archief

Michiel de Ruyter – Ferdinand Bol, 1667 (detail) – Scheepvaartmuseum

Een nazaat van Michiel de Ruyter heeft deze week een deel van het archief van een van Nederlands grootste zeehelden overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag.

Laatste brief van De Ruyter, aan boord van ‘De Eendracht’, 24 maart 1676 – Foto: Nationaal Archief


De archivalia lagen tot voor kort thuis bij Frits de Ruyter de Wildt, een twaalfde generatie afstammeling van de vlootvoogd. De stukken waren ondergebracht bij de Stichting M.A. de Ruyter. Deze stichting, die de herinnering aan de zeeheld levend wil houden, besloot enige tijd geleden om de objecten over te dragen aan het Nationaal Archief. De archiefinstelling:

De aanvulling bevat stukken afkomstig van De Ruyter zelf, waaronder brieven die hij wisselde met familieleden, zeeofficieren en hoogwaardigheidsbekleders als raadpensionaris Johan de Witt en stadhouder Willem III. Daarnaast bevat de collectie documenten van verwanten en nazaten, onder andere met betrekking tot de herdenking van hun beroemde voorvader.

Tot de topstukken behoren twee brieven die De Ruyter zelf aan het thuisfront stuurde (uit 1667 en 1673) en de laatste brief aan zijn familie, die hij dicteerde enkele weken voordat hij in april 1676 bij een zeeslag bij Sicilië dodelijk gewond raakte.

- advertentie -

Door de overdracht is het volledige archief van Michiel de Ruyter nu in Den Haag toegankelijk. De topstukken uit het archief De Ruyter zijn gedigitaliseerd.

Gerelateerde boeken:

Kerk - Foto: stock.xchng Katholieke priesters in opleiding kregen…
Bob de Kover - Afb: Sportgeschiedenis.nlDe KNVB heeft deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: