Deventer haalt Turkse herinneringen op

Deel van het borduurwerk

Het Historisch Museum Deventer speelt met de tentoonstelling Hatiralar (Turks voor herinnering) in op de landelijke viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije.

Het museum toont onder meer een achttiendelig borduurwerk dat in 2004 door Deventer vrouwen van Turkse afkomst werd gemaakt. Met het borduurwerk vertelden zij over hun komst naar Deventer in de jaren zestig. De vrouwen gingen eerder in gesprek met de Deventer kunstenaar Frank Prinsen.Die luisterde naar hun ervaringen en verwerkte ze vervolgens in een borduurontwerp van achttien meter. De vrouwen werkten vervolgens een half jaar aan het grote borduurwerk.

- advertentie -

Het tweede deel van de expositie wordt gevormd door achttien Deventenaren, die een herinnering aan Turkije hebben.

De Deventenaren brengen hun herinneringen aan Turkije in beeld met alledaagse voorwerpen of juist met een uniek voorwerp zoals een blinkende zilveren kris en een gekalligrafeerde handtekening van een Sultan. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, waarin herinneringen aan Turkije van de zesendertig inwoners van Deventer zijn gebundeld.


Kris – Foto: Historisch Museum Deventer


De tentoonstelling Hatiralar loopt van 16 maart tot en met 6 mei 2012

rijksmuseum-dutch-flowers-2-gr
Jacob Marrel, Stilleven met bloemvaas en dode kikvors, 1634Het…
mechanisme-van-antikythera-gr
Antikythera mechanisme - Foto: CCHet Nationaal Archeologisch Museum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: