Dark
Light

Deventer haalt Turkse herinneringen op

Auteur:
1 minuut leestijd

Deel van het borduurwerk
Het Historisch Museum Deventer speelt met de tentoonstelling Hatiralar (Turks voor herinnering) in op de landelijke viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije.

Het museum toont onder meer een achttiendelig borduurwerk dat in 2004 door Deventer vrouwen van Turkse afkomst werd gemaakt. Met het borduurwerk vertelden zij over hun komst naar Deventer in de jaren zestig. De vrouwen gingen eerder in gesprek met de Deventer kunstenaar Frank Prinsen.



Die luisterde naar hun ervaringen en verwerkte ze vervolgens in een borduurontwerp van achttien meter. De vrouwen werkten vervolgens een half jaar aan het grote borduurwerk.

Het tweede deel van de expositie wordt gevormd door achttien Deventenaren, die een herinnering aan Turkije hebben.

De Deventenaren brengen hun herinneringen aan Turkije in beeld met alledaagse voorwerpen of juist met een uniek voorwerp zoals een blinkende zilveren kris en een gekalligrafeerde handtekening van een Sultan. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, waarin herinneringen aan Turkije van de zesendertig inwoners van Deventer zijn gebundeld.


Kris – Foto: Historisch Museum Deventer

De tentoonstelling Hatiralar loopt van 16 maart tot en met 6 mei 2012

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×