Een bijzonder miniatuur en een tekening van het Colosseum

In de expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn vanaf woensdag weer nieuwe topstukken uit de bijzondere collecties van de bibliotheek. Onder de stukken onder meer een handschrift uit ongeveer 1450 met een bijzondere miniatuur en een tekening van het Colosseum.

Miniatuur uit 'Die pelgrimage van der menscheliker creaturen' (KB)

Miniatuur uit ‘Die pelgrimage van der menscheliker creaturen’ (KB)

De Expositie Topstukken op de eerste verdieping van de KB is zes dagen per week gratis te bezichtigen. In een speciale rubriek op Historiek wordt steeds stilgestaan bij een ander topstuk dat tentoongesteld wordt.

Pelgrimage

De KB toont de komende maanden onder meer ‘Die pelgrimage van der menscheliker creaturen’, een allegorische tekst geschreven door Guillaume de Deguileville. De eerste miniatuur toont de auteur die in zijn droom een visioen krijgt van het hemelse Jeruzalem. De stad is te zien achter de muur en de stadspoort wordt bewaakt door een engel met een lang zwaard. Een van de heiligen biedt de auteur een ladder aan.

Hij beklimt de ladder, gekleed in nachtgewaad. In het vervolg van de tekst vertelt de auteur hoe de pelgrim de stad Jeruzalem kan bereiken.

- advertentie -

Tekening van het Colosseum

Een ander bijzonder object is een tekening van Joan Raye van Breukelerwaert (1737-1823), die in Suriname werd geboren als zoon van de gouverneur-generaal van de kolonie. Op jonge leeftijd werd hij naar Nederland gestuurd. Na een studie rechten in Leiden vertrok hij in 1764 naar Constantinopel om daar als diplomaat te gaan werken in het Ottomaanse Rijk.

Tekening van het Colosseum van Joan Raye van Breukelerwaert (KB)

Tekening van het Colosseum van Joan Raye van Breukelerwaert (KB)

Zijn reis voerde door Duitsland en Oostenrijk; in 1766 bereikte hij de Bosporus. In 1769 keerde hij via Griekenland, Italië en Frankrijk terug naar de Republiek. Vele jaren later maakte hij een verslag van zijn reis, dat hij verluchtte met waterverf- en potloodtekeningen. De bijgevoegde tekening laat het Colosseum in Rome zien.

Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)
Apple heeft het educatieve slavernijspel Tocht naar de vrijheid geweerd uit de…
Libris Geschiedenis Prijs 2014De longlist met tien genomineerden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: