Gratie voor Ierse deserteurs Tweede Wereldoorlog

De Ierse regering heeft gratie verleend aan ongeveer 4500 Ieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog deserteerden om vervolgens samen met de geallieerden strijd te legeren tegen nazi-Duitsland en Japan.

Ierland was tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal. De Ieren die deserteerden om samen met de geallieerden te vechten, werden ontslagen en mochten zeven jaar lang niet werken voor de overheid. Ierse deserteurs en vooral hun nabestaanden strijden al lange tijd voor eerherstel.De Ierse minister Shatter van Defensie heeft nu zijn excuses aangeboden. Volgens hem zijn de Ieren destijds niet goed behandeld maar hij zei ook dat een regering eigenlijk nooit mag accepteren dat militairen het leger verlaten zonder dat ze daar toestemming voor hebben. Shatter erkende echter dat de Tweede Wereldoorlog een bijzondere situatie was en sprak van “voortschrijdend inzicht”.

- advertentie -

Van de Ieren die tijdens de oorlog tegen de nazi’s vochten zijn er op dit moment nog ongeveer honderd in leven. Zij zijn allemaal hoogbejaard. In totaal vochten er tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer zestigduizend Ieren voor de Britse strijdkrachten.

Monument van de 102.000 stenenDuitse werklozen gaan meehelpen bij…
Een jaar geleden werd bekend dat er een glazen koepel om de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: