Historische Turkse zomerhuizen

Foto: Martin Paternotte

In Museum Geelvinck in Amsterdam wordt donderdag de tentoonstelling Buitens aan de Bosporus geopend. De tentoonstelling geeft een beeld van de historische Turkse zomerhuizen.

Nederland en Turkije onderhouden dit jaar precies vier eeuwen diplomatieke betrekkingen met elkaar. In 1612 bood de Nederlandse gezant Cornelis Haga (1578-1654), namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse Sultan aan. De sultan, Ahmed I, verleende de Republiek dat jaar eenaantal voorrechten. Zo kregen ze toestemming onder eigen jurisdictie handel te drijven in het Ottomaanse Rijk en werden ze vrijgesteld van bepaalde belastingen.

- advertentie -

Dit jaar wordt op verschillende manieren stilgestaan bij het feit dat Nederland en Turkije vier eeuwen diplomatieke betrekkingen onderhouden. Ook in het Amsterdamse Museum Geelvinck wordt hier aandacht aan besteed.

De tentoonstelling Buitens aan de Bosporus is opgezet rondom niet eerder geëxposeerde foto’s van interieurs van oude stadspaleizen en voorname huizen in en rond Istanbul en langs de Bosporus, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Martin Paternotte. Museum Geelvinck:

De foto’s tonen de schoonheid van deze interieurs; nog zichtbare getuigen van een rijke traditie uit een vervlogen tijd. Zij illustreren ook de kwetsbaarheid van dit cultureel erfgoed en hoe waard dit is om te behouden en te behoeden voor verval. Uit de foto’s spreekt tevens hoe kosmopolitisch het Istanbul van eertijds was, met een levensstijl, waarin Europese invloeden zich zo welbevonden tussen voorbeelden van oosterse tradities en vormgeving.

De theeserre van het museum is naar aanleiding van de tentoonstelling omgetoverd tot selamlik, of Turkse ontvangstkamer. In de achttiende eeuw werden op veel buitenplaatsen in de tuin een zogenoemde ‘Turkse tent’ als theepaviljoen geplaatst. Museum Geelvinck:

De culturele wisselwerking was wederzijds: veel invloeden van westerse stijlen – en vooral de rococo – vonden hun weg naar de luxe interieurs van de buitenhuizen van het kosmopoliete Istanbul.

De opening van de tentoonstelling wordt donderdag verricht door de ambassadeur voor Turkije in Nederland.

De tentoonstelling Buitens aan de Bosporus loopt van 15 maart tot en met 11 juni 2012

Aanleg van Paleis Het Loo in MadurodamPaleis Het Loo…
Michiel de Ruyter
Spiegelversiering van de Royal CharlesHet Rijksmuseum Amsterdam heeft donderdagmiddag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: