Dark
Light

‘Hondekop’ (Mat ’54) van Spoorwegmuseum ziet Abraham

Auteur:
1 minuut leestijd
‘Hondekop’, Mat ’54 (CC BY-SA 2.0 0 wiki)

De ‘Hondekop’ (Mat ’54) van het Spoorwegmuseum wordt komende vrijdag 50 jaar. Op 14 september 1962 rolde de NS 386 uit de fabriekspoort van Werkspoor in Amsterdam.

Mat '54' - Foto: CC/Martijnvanvulpen
Mat ’54’ – Foto: CC/Martijnvanvulpen
Hondekoppen waren jarenlang beeldbepalend op het Nederlandse spoor. Het Spoorwegmuseum bezit al langere tijd een Hondekop. De trein begon daar aan een tweede jeugd en is nog geregeld te zien op het spoor ritten van de zogenaamde Heimwee Express.

De NS 386 kan zijn ‘verjaardag’ overigens niet in het museum zelf vieren, de trein is momenteel buiten het museum voor onderhoud.

Trouwe hond

De komst van de elektrische Mat ‘54 baarde in 1956 veel opzien door de robuuste vorm, die sterk afweek van de voorgaande gestroomlijnde treinen. De bestuurdersstoel moest hoger en meer naar achter geplaatst worden. De bedoeling hiervan was om de machinist bij een aanrijding meer bescherming te kunnen bieden. De treinen waren bedoeld als vervangers van het oude elektrische materieel en gebouwd voor de lange afstandsverbindingen.

De trein dankt zijn originele naam (Mat ’54) aan het feit dat het materieel in 1954 is ontworpen. Door de vorm van de cabine en de aflopende zijraampjes (die doen denken aan de hangogen van een trouwe hond) werd de bijnaam van deze trein echter als snel ‘Hondekop’. De Hondekoppen waren de zwaarste treinen van Europa, degelijk gebouwd en beeldbepalend in Nederland van 1960 tot 1995.

De Hondekop uit het museum is in 1962 gebouwd door Werkspoor Amsterdam. De trein is 51,12 meter lang en weegt 104 ton (tweewagentreinen) of 210 ton (vierwagentreinen). De Hondekop biedt zitplaatsen aan 120 passagiers en kan een topsnelheid van 140 kilometer per uur bereiken.

Boek: Het Grote Spoor Boek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×