Iconische foto’s uit de Howard Greenberg-collectie

Ruth Orkin, American Girl in Italy, 1951 © Ruth Orkin. Courtesy of Howard Greenberg

Ruth Orkin, American Girl in Italy, 1951 © Ruth Orkin. Courtesy of Howard Greenberg

Bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam zijn nog tot half januari zo’n honderdvijftig foto’s uit de privéverzameling van de New Yorkse galeriehouder Howard Greenberg te bewonderen. De collectie bevat onder meer iconische foto’s van bekende fotografen als Henri Cartier-Bresson, Edward Steichen en Dorothea Lange.

Lewis Hine, Powerhouse Mechanic, 1924. Courtesy of Howard Greenberg

Lewis Hine, Powerhouse Mechanic, 1924. Courtesy of Howard Greenberg

Howard Greenberg werd vooral bekend als handelaar. Dat hij ook een verzamelpassie had is minder bekend. Hij bouwde zijn collectie, die bestaat uit meer dan vijfhonderd foto’s, in de afgelopen dertig jaar geleidelijk aan op. Het Joods Historisch Museum:

“Zowel zijn persoonlijke liefde of fascinatie voor een bepaalde foto als ook de kwaliteit of de bijzondere geschiedenis van de afdruk zijn voor hem bepalend bij een aankoop. Zijn verzameling kenmerkt zich door de hoge kwaliteit van de afdrukken – Greenberg wachtte vaak jarenlang totdat de gedroomde afdruk op de markt kwam.

De verzameling bevat behalve veel iconische foto’s van beroemde fotografen maar ook bijzonder werk van minder bekende makers. De mate van bekendheid van de fotograaf speelt bij Greenberg volgens het JHM een minder grote rol.

“Een diversiteit van fotografische genres en stromingen in Europa en Amerika is vertegenwoordigd, met als zwaartepunten de New York School en het Tsjechische modernisme van de jaren twintig en dertig. In zijn geheel biedt de collectie van Greenberg een breed overzicht van de westerse fotografiegeschiedenis van de afgelopen eeuw.”

De fotograaf leverde volgens het museum onder meer een cruciale bijdrage aan de herontdekking van de naoorlogse straatfotografen van de zogenaamde New York School, onder wie Saul Leiter.

- advertentie -

De reizende tentoonstelling is samengesteld door het Musée de l’Elysée in Lausanne in samenwerking met de Fondation Henri Cartier-Bresson te Parijs. Eerder was hij al te zien in Lausanne, Parijs en Boedapest.

Bij het Joods Historisch Museum is de tentoonstelling tot 11 januari 2015 te zien.

Jan Hovers (r) en vertrekkend museumdirecteur Fokelien Renckens-Stenneberg (Zaand Museum)
Het Zaans Museum in Zaandam heeft vanaf volgend jaar een nieuwe directeur:…
De gemeente Nijmegen bood vorig jaar het oude fabriekspand De Vasim aan als vestigingsplaats van het nieuwe museum
De provincie Gelderland wil de Stichting Vrijheidsmuseum WO2 financieel te hulp te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: