Iconographia Zoologica gedigitaliseerd

Afbeelding van een bruine grootoorvleermuis in de ‘Iconographia Zoologica’

Duizenden prenten uit de beroemde Iconographia Zoologica van de Artis Bibliotheek, zijn sinds deze week op internet te bekijken.

Volgens de Universiteit van Amsterdam, eigenaar van de prenten, is de Iconographia Zoologica de op één na grootste collectie ter wereld van afbeeldingen van gewervelde en ongewervelde dieren. Om de prenten en tekeningen te kunnen behouden werd enkele jaren geleden besloten ze te digitaliseren. Sinds deze week zijn de prenten op de website van het Geheugen van Nederland te bekijken.De basis van de Iconographia Zoologica werd in de negentiende eeuw gelegd door de hoogleraar Van Lidth de Jeude. Hij knipte achttiende-eeuwse encyclopedieën aan stukken om zo aan beeldmateriaal te komen. Na het overlijden van deze hoogleraar werd de collectie gekocht door Robert T. Maitland die het op zijn beurt later doorverkocht aan het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. De collectie bevat ruim twintigduizend dierenprenten. Deze prenten zijn opgeslagen in 226 houten boekdozen.

- advertentie -

De Iconographia Zoologica is de honderdste collectie die in het kader van het nationale digitaliseringsprogramma Het Geheugen van Nederland is gedigitaliseerd.Foto: Paul SeldenAmerikaanse wetenschappers hebben in China een zeer…
kaak-reuzenhert-gr
De kaak van het reuzenhert - Foto: Ecomare /…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: