Kamp neanderthalers gevonden in Den Bosch

Onderkaak van een jonge mammoet die in Den Bosch werd gevonden - Foto: Gemeente Den Bosch

Onderkaak van een jonge mammoet die in Den Bosch werd gevonden – Foto: Gemeente Den Bosch

Archeologen hebben in Den Bosch een bijzondere archeologische vondst gedaan. Op de plek waar een ondergrondse parkeergarage wordt gebouwd, troffen ze restanten aan van een neanderthalerkampement.


Kiezen wolharige neushoorn - Foto: Gemeente Den Bosch

Kiezen wolharige neushoorn – Foto: Gemeente Den Bosch

De archeologen vonden onder meer stenen werktuigen en dierlijke botresten. De objecten dateren uit de oude steentijd, 40.000 tot 70.000 jaar geleden. In die tijd leefden er neanderthalers in deze regio. Volgens de gemeente Den Bosch gaat het om het best bewaarde neanderthalerkampement van Nederland. De gemeente:

Door deze bijzondere archeologische vondsten is ‘s-Hertogenbosch naast een laatmiddeleeuwse stad, óók een stad met één van de belangrijkste vindplaatsen uit de Neanderthaler-periode.

Stenen werktuigen

Dat het om een verblijfplaats van neanderthalers gaat weten de archeologen omdat er een groot aantal stenen werktuigen zijn gevonden, en die zijn kenmerkend voor de neanderthalers. Bovendien zijn er zogenaamde afslagen (schilfers) gevonden, die zijn ontstaan bij het maken van de werktuigen. Verder zijn er botten gevonden van mammoeten, wolharige neushoorns, rendieren, reuzeherten, paarden en bizons. De samenhang tussen de verschillende vondsten wordt nader onderzocht door experts van de universiteit van Leiden.

Wat de vondsten van de werktuigen en de botten vooral bijzonder maakt, is dat ze in uitzonderlijk goede staat zijn. Blijkbaar waren er 40.000 tot 70.000 jaar geleden bijzondere omstandigheden, waardoor de vondsten snel toegedekt raakten. Van dezelfde plek worden nu ook bodemmonsters genomen, die inzicht kunnen geven in de planten en bomen die er groeiden. Daarmee kunnen we de leefomstandigheden van de neanderthalers in deze omgeving reconstrueren.

De vondsten kwamen naar boven toen in verband met de aanleg van de garage grond werd opgezogen uit de bouwput. Na overleg met de Universiteit van Leiden en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is besloten dat de bouw van de parkeergarage niet hoeft te worden stilgelegd. Het uitgraven van de bouwput gaat verder volgens de oorspronkelijke werkwijze. Bij de zeef waar de opgezogen grond doorheen gaat, staan medewerkers van de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente. Zij kunnen zo vondstmateriaal verzamelen.

- advertentie -

Neanderthalerkamp ontdekt in Den Bosch

Schedel van de reconstructie - Foto: Maja d’Hollosy
Cees de Steentijdman - Foto: Maja d’HollosyIn het…
Reconstructie - Afb: Gemeente Rotterdam
Het stadszegel dat in Rotterdam gevonden werd -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: