Koning opent vernieuwd Museum Het Prinsenhof

Prinsenhof in Delft

Prinsenhof in Delft

Koning Willem-Alexander opent volgende maand het vernieuwde Museum Het Prinsenhof in Delft. Het museum schenkt aandacht aan drie thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en ‘Meesters in innovatie’.


Vanwege de herinrichting sloot het museum in februari de deuren. Op vrijdag 23 mei heropent koning Willem-Alexander het museum. Het Prinsenhof heeft dan een nieuwe presentatie waarin aandacht wordt geschonken aan drie thema’s waar Delft bekend mee is geworden.

Het Prinsenhof bevindt zich aan het Sint Agathaplein in Delft en heeft een belangrijke plek in de Nederlandse geschiedenis. Niet alleen werd een deel van het Prinsenhof tussen 1572 en 1584 door prins Willem van Oranje als woonplaats gebruikt, de vader des vaderlands werd ook in het gebouw vermoord. In het vernieuwde museum wordt dan ook uitgebreid stilgestaan bij deze geschiedenis. Niet alleen zijn leven en dood komen aan bod, maar ook het Oranjehuis en de invloeden die de Willem van Oranje nog steeds heeft op het Nederland van nu.

Het tweede thema vertelt het verhaal van het Delfts Blauw, dat is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Nederlandse iconen wereldwijd. Te zien is hoe het in Delft is gelukt om het zeventiende-eeuws kostbare Chinese porselein te imiteren, waarna het product uiteindelijk zo´n succes werd dat het een eigen, internationale status verwierf. Zowel topstukken uit de collectie als interessante misbaksels staan centraal maar ook de innovatieve kracht van de Delftse plateelbakkers en het economisch succes.

- advertentie -

Innovatie

In het derde thema van het museum, ‘Meesters in innovatie’, maakt het publiek kennis met beroemde Delftse kunstenaars en wetenschappers, zoals Michiel van Mierevelt, Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Dit onderdeel biedt een dwarsdoorsnede uit de collecties van Museum Prinsenhof Delft in een interactieve en uitnodigende presentatie.

Boeg van de gezonken TitanicDe tentoonstelling in Amsterdam…
Het Scheepvaartmuseum (Eddo Hartmann)Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ontving…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: