‘Koningsbeelden’ Nemrut naar museum

Beelden op Nemrut Dagi

De Turkse minister van cultuur, Ertugrul Gunay, wil dat de wereldberoemde ‘koningsbeelden’ op de berg Nemrut Dagi overgebracht worden naar een museum. Dit om te voorkomen dat ze door de extreme weersomstandigheden verdere schade oplopen.

De metershoge beelden op de berg in het zuidoosten van Turkije zijn ongeveer tweeduizend jaar oud. De 2150 meter hoge berg is beroemd vanwege een groot mausoleum dat er bovenop is gebouwd. Vermoed wordt dat dit mausoleum aangelegd werd voor koningAntiochus I (69-34 v.Chr.) die regeerde over Kommagenem, een koninkrijk dat in het noorden van Syrië ontstond na het uiteenvallen van het rijk van Alexander de Grote.

- advertentie -

Het bouwwerk wordt gezien als een van de meest ambitieuze projecten uit de Hellenistische tijd en staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Rond het mausoleum staan verschillende grote beelden. Te zien zijn onder meer beelden van koning Antiochus I, leeuwen, adelaars en verschillende Griekse en Armeense godheden zoals Hercules, Vahagn en Zeus.

Door extreme weersomstandigheden op de berg beginnen de contouren van deze beelden langzaam te vervagen. Om te voorkomen dat ze nog meer schade oplopen wil de Turkse minister van cultuur dat deze beelden overgebracht worden naar een museum. Op de berg zelf zouden hierna dan replica’s geplaatst moeten worden. Eerder waren er plannen om de beelden te beschermen door er glazen koepels overheen te plaatsen. Volgens de minister kunnen de beelden echter beter naar een museum gebracht worden.

NOS-correspondent Bernard Bouwman over het plan:

De PalfrenierskamerNaar aanleiding van de Open Monumentendagen stelt Paleis…
Foto: SpoorwegmuseumSamen met het Scheermuseum in Bakhuizen heeft het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: