‘Krantenlezers zijn asociaal’

Ze zijn niet zeldzaam: mensen die verzuchten dat iedereen in de trein tegenwoordig maar met zijn mobieltje zit te spelen. Die mensen hebben natuurlijk gelijk. Treinreizigers checken massaal hun mail, whatsapp, facebook, twitter of favoriete nieuwsmedium. Nee, dan vroeger….

Bovenstaande foto werd deze week op reddit gepost en kreeg inmiddels al duizenden likes. Het bijschrift luidt:

“All this technology is making us antisocial”

Vroeger was het een gezellige bedoening in de trein. Toen kon je nog luisteren naar knisperend krantenpapier. Men zal destijds ook best wel eens een gesprekje gevoerd hebben maar net als nu lijken veel treinreizigers het vroeger ook best lekker te hebben gevonden om zich, te midden van wildvreemden, even helemaal af te sluiten. Wie dit vandaag de dag doet met een smartphone wordt nogal eens asociaal genoemd.

De herkomst van bovenstaande foto heb ik niet kunnen achterhalen. Het kan natuurlijk best zijn dat hij geënsceneerd is. Maar dat is maar de vraag. Zoveel is er nou ook weer niet veranderd… Alleen voor krantenuitgevers ziet de wereld er tegenwoordig heel anders uit, maar dat wisten we natuurlijk al lang. Maar of we echt asocialer zijn geworden?

~ Yuri Visser
Robert McGee, gescalpeerd door Little Turtle (1864)
Bovenstaande foto werd in 1890 gemaakt. Te zien is emigrant Robert McGee.…
200 Jaar KoninkrijkJouke Turpijn, docent Nederlandse geschiedenis aan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: