Laatste bemanningslid van de Enola Gay overleden

Theodore VanKirk (links) met Paul Tibbets en  Tom Ferebee

Theodore VanKirk (links) met Paul Tibbets en Tom Ferebee

In Amerika is maandag op 93-jarige leeftijd Theodore VanKirk overleden. Hij was het laatste nog levende bemanningslid van de B-29-bommenwerper Enola Gay die in 1945 een atoombom liet vallen op de Japanse stad Hiroshima.


VanKirk, bijgenaamd ‘Dutch’, was navigator aan boord van het schip dat bestuurd werd door piloot Paul Tibbets. Het vliegtuig was naar diens moeder vernoemd.

De aanval op Hiroshima vond plaats op 6 augustus 1945. Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.

De drie meter lange atoombom die op Hiroshima werd gegooid, had de naam Little Boy. Bij de atoomaanval kwamen 140.000 mensen om het leven. Drie dagen hierna werd nog een tweede atoombom op de stad Nagasaki gegooid die zeker 80.000 mensen het leven kostte. Hierna gaven de Japanners zich over en kwam er een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -
Haven van Sebastopol na beleg van de stad - Bundesarchiv
Dat de Russen waarde hechten aan de Krim, heeft ook de recente…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: