Maryland

Vlag van MarylandIn het oosten van Amerika gelegen staat met de bijnaam Old Line State. De staat heeft een oppervlakte van 32.160 km² en ongeveer 5,8 miljoen inwoners. Annapolis is de hoofdstad van de staat Maryland.

Oorspronkelijk was Maryland een Britse kolonie. George Calvert, baron van Baltimore, leidde op 25 maart 1634 voor het eerst kolonisten naar het gebied. De kust van Maryland was eerder, in 1524, al ontdekt door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano. De kolonie die George Calvert in 1634 stichtte in Maryland werd vernoemd naar koningin Henriette Maria.

De echte kolonisatie van het gebied werd na de stichtting van de eerste kolonie geleid door Calverts zoon Cecil. De eerste Engelsen die het gebied bevolkten waren vrijwel allemaal katholiek. De kolonie was dan ook onder meer opgericht om een toevluchtsoord te hebben voor vervolgde katholieken. Sommigen menen daarom dat de staat vernoemd is naar de Heilige Maagd Maria. Dit is echter niet het geval.

- advertentie -

De staat Maryland in het rood gemarkeerd

De staat Maryland in het rood gemarkeerd

Maryland behoorde tot de dertien kolonies die tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) in opstand kwamen tegen de Britse kroon.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was de bevolking sterk verdeeld. Het merendeel van de inwoners was echter trouw aan de Unie van noordelijke staten. Maryland trad op 28 april 1788 als staat toe tot de Verenigde Staten van Amerika.

Vlag
De vlag van de staat Maryland is de banier van George Calvert, de baron van Baltimore, die de eerste kolonisten naar het gebied leidde. De vlag van Maryland is daarmee uniek. Het is de enige staatsvlag die gebaseerd is op Britse heraldiek. Maryland heeft een wet die bepaalt dat de vlag alleen opgehangen mag worden aan een vlaggenmast die aan de top een gouden kruis heeft.

Link:

Vlag van Maine Staat in het noordoosten van Amerika…
Vlag van Michigan Staat in het noorden van Amerika…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: