Nationaal Brandweermonument onthuld

Nationaal Brandweermonument

In Arnhem is zaterdag het Nationaal Brandweermonument onthuld. Bij het monument worden alle brandweerlieden herdacht die sinds 5 mei 1945 bij hun werk voor de samenleving zijn omgekomen.

Het monument, ontworpen door beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd, heeft een plek gekregen op het terrein van Nederlandse Instituut voor Fysieke Veiligheid. Het werd zaterdag onthuld door minister Ivo Opstelten.In veel gemeenten in Nederland zijn, bijvoorbeeld bij brandweerkazernes, al herdenkingsplaatsen te vinden voor brandweerlieden die bij het uitvoeren van hun werk om het leven kwamen. Het Nationaal Brandweermonument is een aanvulling op die herdenkingsplaatsen.

- advertentie -

Frans Schippers van de stichting Nationaal Brandweermonument:

Met het monument willen we niet alleen herdenken, het heeft ook een functie om respect en waardering te tonen voor het brandweervak. De omgekomen brandweermannen verdienen deze plek.

Op het monument staan de namen van negentig brandweermensen die na de Tweede Wereldoorlog tijdens hun werk voor de samenleving omkwamen. Het is de bedoeling dat er voortaan ieder jaar een herdenking bij het monument wordt gehouden.

De kunstenaar die het monument maakte, heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op tien meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten zette dit Ereteken zaterdag tijdens de ceremonie in werking.

Apple I - Foto: CC/tomislav medakIn New York is…
OIKOSDe jaarlijkse publieksprijs van het landelijke OnderzoeksInstituut voor Klassieke…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: