Natuurhistorische musea slaan handen ineen

Mammoet in Naturalis in Leiden - Foto: Naturalis

Mammoet in Naturalis in Leiden – Foto: Naturalis

Zes grote Europese natuurhistorische musea hebben dinsdag in Londen een akkoord gesloten om gezamenlijk hun collecties digitaal open te stellen voor de wetenschap en het grote publiek.


Naast Naturalis in Leiden gaat het om de natuurhistorische musea van Londen, Parijs, Brussel, Kopenhagen en Berlijn. Miljoenen gegevens over planten, dieren en mineralen, die op dit moment alleen via de instellingen zelf toegankelijk zijn, worden dankzij het akkoord ondergebracht in een gezamenlijke digitale infrastructuur. Hierdoor worden deze gegevens voor de musea onderling raadpleegbaar maar ook centraal toegankelijk voor de wetenschap, amateurs en het brede publiek.

Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis:

“Dit akkoord maakt onderzoek naar bijvoorbeeld klimaatverandering, verbetering van landbouwmethoden, onderzoek naar nieuwe medicijnen of plaagorganismen op een Europese schaal mogelijk.”

De collecties van Naturalis maar ook die van Londen, Parijs, Brussel, Kopenhagen en Berlijn zijn omvangrijk en belangrijk omdat de Europese musea al sinds de zestiende eeuw collecties aanleggen.

- advertentie -

Naturalis ontving de afgelopen jaren extra financiële middelen van de overheid om de collectie van 37 miljoen planten, dieren en mineralen te digitaliseren. Het informatiesysteem dat dankzij deze steun is opgebouwd, vormt de basis van het Europese systeem, dat er op gericht is om in een open structuur maximale toegang tot elkaars data mogelijk te maken.

Jeroen Snijders, CIO van Naturalis:

“Onze infrastructuur maakt het mogelijk om met de nieuwste webtechnologieën databanken te linken en toegankelijk te maken voor professionals maar ook voor educatief gebruik en het grote publiek”

Volgend jaar wordt het eerste proefmodel gebouwd en getest. Het is de bedoeling dat het systeem in 2016 operationeel is. Naturalis heeft ook contact met het Smithsonian Instituut in Washington. Dit museum zegt geïnteresseerd te zijn zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Het Rijksmuseum van Oudheden bekijken via het Google
De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina - Willem Hofker (Teylers Musem)
De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: