Postkaartjes Heinrich Himmler onder de hamer

Kaart die Himmler in 1940 vanuit Parijs naar zijn moeder stuurde – Afb: Mullocks

Bij veilinghuis Mullocks in het Britse Shropshire worden vrijdag een aantal kaarten geveild die SS-leider Heinrich Himmler tijdens de Tweede Wereldoorlog naar zijn moeder stuurde.

Behalve de postkaarten gaan ook een geschilderd portret en een serie boeken uit het archief van de SS-leider onder de hamer.

De te veilen kaarten tonen aan dat Himmler op zijn moeder Anna gesteld was. Vanuit verschillende plekken in Europa stuurde hij zijn moeder tijdens de oorlog hartelijke postkaarten. Zo stuurde hij in juni 1940 bijvoorbeeldvanuit Parijs een kaart naar zijn moeder met de tekst:

Lieve moeder, ik stuur u de hartelijke groeten uit Parijs. Ik hoop dat alles goed met u gaat.

Parijs was op dat moment net ingenomen door de nazi’s. In totaal worden er bij Mullocks vrijdag 49 documenten uit het archief van Himmler geveild.

Heinrich Himmler (1900-1945) wordt na Hitler over het algemeen gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Holocaust. Hitler zag Himmler als een van zijn grootste vertrouwelingen en gaf hem zes jaar na de mislukte putsch de leiding over de Schutz-Staffel (SS). Leden van deze SS bekleedden sleutelposities in onder meer de economie, gezondheidszorg, politiek en wetenschap. Ook kregen de SS’ers de volledige macht over alle concentratie- en werkkampen en later ook over de vernietigingskampen.

De Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp, staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner…
Hoge Raad aan het Lange Voorhout in Den Haag

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: