Salvador Allende pleegde inderdaad zelfmoord

Het stoffelijk overschot van de president werd in mei opgegraven (Still YouTube)

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat de Chileense president Salvador Allende in 1973 inderdaad zelfmoord pleegde. In Chili is lange tijd veel gespeculeerd over de doodsoorzaak van de oud-president.

Aan het bewind van de socialistische Chileense president Salvador Allende kwam in 1973 abrupt een einde door een rechtse militaire staatsgreep onder leiding van generaal Augusto Pinochet (1915-2006). Bij de gewelddadige staatsgreep kwam Allende om het leven. Er is altijd onduidelijkheid geweest over de precieze doodsoorzaak van de oud-president.- advertentie -

Salvador Allende

Volgens de officiële lezing pleegde de president zelfmoord omdat hij weigerde zich over te geven aan Augusto Pinochet. Veel Chilenen dachten echter dat de president in werkelijkheid door mannen van Pinochet werd vermoord.

Het lichaam van Allende werd in 1973 in opdracht van het leger al onderzocht. Allende lag vervolgens zeventien jaar lang in een anoniem graf in Viña del Mar. In september 1990, na de val van het regime-Pinochet, werd de oud-president herbegraven op de centrale begraafplaats van Santiago, de hoofdstad van Chili.

Enkele maanden geleden werd het stoffelijk overschot van de oud-president op verzoek van diens nabestaanden opgegraven. Een nieuw onderzoek moest voor eens en voor altijd duidelijk maken hoe de president in 1973 precies om het leven kwam.

Dinsdag werden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. Allende’s dochter Isabel vertelde tegenover de pers dat haar vader op 11 september 1973 inderdaad zelfmoord blijkt te hebben gepleegd. De nabestaanden van de president hadden die conclusie zelf al eerder getrokken. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Allende in 1973 een automatisch geweer tussen zijn benen klemde, de loop onder zijn kin zette en vervolgens zelf de trekker overhaalde. President Allende kwam daarbij direct om het leven. Eerder had hij gezworen niet levend in handen van Pinochet te zullen vallen.

Mystery death of Chilean president Allende resolved

Preah Vihear TempelHet Internationaal Gerechtshof van de VN heeft…
Foto: Still YouTubeIn Buenos Aires wordt 7 augustus een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: