Sitting Bull en de Slag bij Wounded Knee, 1890

In december 1890 wordt indianenleider Sitting Bull door de Amerikaanse politie gearresteerd omdat hij een andere indiaan toestemming heeft gegeven de zogenaamde leer van Wovoka onder zijn stamleden te verspreiden. De leer stelt dat blanken geen plek hebben in een paradijs dat zal ontstaan als de indianen veelvuldig de Ghost Dance dansen.

De arrestatie van Sitting Bull verloopt verre van vlekkeloos. Tijdens de arrestatie wordt één van de agenten beschoten door een Sioux-indiaan, waarop een vuurgevecht volgt. Hierbij komen zes politieagenten en zeven indianen, waaronder Sitting Bull, om het leven.

Het incident leidt er mede toe dat een groep Miniconjou Lakota-indianen een hen toegewezen reservaat ontvlucht. Korte tijd later worden deze indianen omsingeld. Ze krijgen opdracht hun kamp op te slaan bij de Wounded Knee kreek. Hier vindt een dag later een groot bloedbad plaats. Volgens officiële cijfers komen er 153 indianen om het leven, onder wie veel vrouwen en kinderen. De Slag bij Wounded Knee is het laatste grote gevecht tussen indianen en blanken. Lees hier meer over deze dramatische veldslag
De auto van prins Bernhard na de botsing - Foto: Nationaal Archief
In de de vroege ochtend van 29 november 1937 botst prins Bernhard…
Nelson Mandela brengt zijn stem uit, 1994
In het voorjaar van 1994 werden in Zuid-Afrika de eerste multiraciale verkiezingen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: