Tand van neanderthaler-kind ontdekt

Eerste geval van kannibalisme bij neanderthalers in Noord-Europa

In de verzamelingen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel is de tand van een neanderthaler-kind gevonden. De tand maakt deel uit van de vondsten die baron Alfred de Loë (1858-1947) aan het begin van de twintigste eeuw deed bij de opgravingen in de ‘Troisième caverne’ van Goyet in Mozet (provincie Namen).

De wortel van deze onderste snijtand is niet volgroeid, wat erop wijst dat het kind aan wie de tand toebehoorde, overleed op een leeftijd tussen 6,5 en 12,5 jaar. De tand is het enige bewaarde restant van het kind. Het internationale team (Duitsland, België, Spanje, Frankrijk, Nederland, VS) dat de tand ontdekte, heeft echter ook de resten van vier volwassen of jongvolwassen neanderthalers en van een pasgeboren neanderthaler geïdentificeerd in de verzamelingen die uit dezelfde grot afkomstig zijn, maar bewaard worden in het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen van België.

Kannibalisme

Alle vondsten werden gedateerd tussen 45.500 en 40.500 jaar geleden. Uit de talrijke markeringen die op de beenderen werden aangetroffen, leidden de onderzoekers af dat men in Goyet te maken heeft met het eerste geval van kannibalisme bij neanderthalers in Noord-Europa.

Bovendien is het de eerste site waar meerdere neanderthaler-beenderen zijn gevonden die gebruikt werden als werktuigen. Meer informatie is te vinden in het artikel dat verscheen in het tijdschrift Nature.

- advertentie -

Lees ook: De tandarts als kermisartiest
Boek: Sapiens – Een kleine geschiedenis van de mensheid

De 19 Martelaren van Gorcum die in Den Briel werden vermoord
In Gorinchem zijn restanten van een stadsmuur met bijbehorende toren ontdekt. Dit…
Haarsieraad uit Troje (Berlijn, Neues Museum)
Het bovenstaande voorwerp, dat ik een paar jaar geleden fotografeerde in het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: