‘Tekeningen neanderthalers gevonden’

Een van de tekeningen

In de Spaanse grotten van Nerja zijn zeer oude rotstekeningen gevonden, meldt het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Volgens onderzoekers gaat het om tekeningen die zijn achtergelaten door neanderthalers.

De onderzoekers hebben de ouderdom van de tekeningen vastgesteld aan de hand van koolstofdatering van houtskoolresten die in de buurt van de tekeningen gevonden werden. De tekeningen zouden ongeveer 43.000 jaar oud zijn.Volgens een van de onderzoekers, José Luis Sanchidriá van de Universiteit van Cordoba, gaat het om afbeeldingen van zeehonden, die door de neanderthalers werden gegeten. In totaal zijn er zes, roodbruine tekeningen gevonden. Als de tekeningen inderdaad 43.000 jaar oud zijn dan gaat het om de oudst bekende prehistorische kunst.

- advertentie -

Ze zijn dan ongeveer 13.000 jaar ouder dan de prehistorische tekeningen die in de jaren negentig gevonden werden in de Franse Grotte Chauvet. Die tekeningen zouden ongeveer 30.000 jaar oud zijn. Niet alle wetenschappers zijn het daar echter over eens.

Verder zijn het volgens de onderzoeker ook de eerste tekeningen die door neanderthalers zijn gemaakt. Alle andere prehistorische grottekeningen zijn voor zover bekend door de moderne mens gemaakt.

De Spaanse wetenschappers willen de ouderdom van de tekeningen in de Nerja-grotten ook nog proberen vast te stellen met behulp van pigmentonderzoek. Dit onderzoek staat gepland voor 2013.

via-appia-radboud-265
Via Appia bij Quarto Miglio - Foto: CC/KleuskeArcheologen van…
pair-archeologie-woi-loopgraaf-1-gr
Deel van de loopgaaf - Foto: PAIR ArcheologieNa 94…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: