Dark
Light

Tennessee – Amerikaanse staat

Auteur:
1 minuut leestijd
Vlag van de staat Tennessee - Verenigde Staten
Vlag van de staat Tennessee - Verenigde Staten

Tennessee, Amerikaanse staat met de bijnaam Volunteer State. De staat heeft een oppervlakte van 109.247 km² en ongeveer 6.3 miljoen inwoners. Nashville is de hoofdstad van de staat.

De staat Tennessee in het rood gemarkeerd
De staat Tennessee in het rood gemarkeerd
Tennessee werd voor de komst van kolonisten bewoond door indianen als de Cherokee en Shawnee. Aangenomen wordt dat de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto het gebied van de huidige staat in 1541 als eerste blanke bezocht. De echte verkenning van het gebied vond echter eind zeventiende eeuw plaats. Dit door de Fransen die door de Mississippi af te zakken in het gebied terecht kwamen en door de Engelsen vanuit het oosten.

Aan het eind van de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) kwam het gehele gebied in Engelse handen. De eerste permanente nederzetting in Tennessee werd in 1769 gesticht: Virginia. Een groep kolonisten stichtten in 1784 in het oosten van de huidige staat Tennessee een aparte staat: Franklin. Deze staat bleef tot 1789 bestaan.

Tennessee trad op 1 juni 1796, als zestiende, als staat toe tot de Verenigde Staten.

Vlag van Tennessee

De vlag van de staat Tennessee toont een rood veld met een smalle blauwe band aan het uiteinde. De blauwe band wordt van het rode veld gescheiden door een witte lijn. In het midden van de vlag is een blauwe cirkel te zien met daarin drie witte sterren. Deze staan voor de drie regio’s van de staat: Oost-Tennessee, Midden-Tennessee en West-Tennessee. De blauwe cirkel symboliseert de eenheid van deze drie gebieden. De vlag is ontworpen door LeRoy Reeves, een soldaat uit Tennessee, en werd aangenomen op 17 april 1905.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×