Terugkijken: Nederland spil in roofkunst uit de DDR

sitestat

Vanuit Nederland is tussen 1979 en 1989 voor zeker 60 miljoen gulden aan gestolen DDR-kunst aangekocht. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag.


De kunst werd, in opdracht van een geheime afdeling van het ministerie van Handel in Oost-Berlijn, gestolen van burgers in de DDR. EenVandaag liet in zijn uitzending van woensdagavond Chris van Damme aan het woord. Die beweert dat hij in de jaren zeventig en tachtig de grootste opkoper van kunst in de DDR was.

Volgens hem gingen er in die periode regelmatig containers vol met kunst naar Christie’s in Amsterdam. De kunst die daar niet werd verkocht zou bij zijn firma zijn opgeslagen.

- advertentie -

Onderzoek

Van Damme stelt dat hij destijds zelf niet wist dat het om gestolen kunst ging. Een advocaat die in EenVandaag aan het woord kwam, zette daar vraagtekens bij:

“Als je handelt met een dictatuur in die tijd, en je komt in een hal met zoveel honderden werken kunst en antiek, dan moet je je wel afvragen waar die stukken vandaan komen.”

Christies Amsterdam heeft inmiddels aangekondigd de zaak te laten onderzoeken.

Adolf Hitler-imitator actief in Berlijn (Twitter)
Hitler Look-alike Tours Berlin for Film Marketing Stunt http://t.co/zdBTJKHV3V pic.twitter.com/bQP70nQaEM— THR Movies…
Delfts aardewerk (Marco Zwinkels)
Vijf musea hebben de handen ineen geslagen voor de oprichting van een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: