50.000 euro voor telegram Hermann Göring

1 minuut leestijd

In New York is dinsdag een telegram van nazi-kopstuk Hermann Göring geveild voor een bedrag van 54.675 dollar, omgerekend bijna 50.000 euro. In het telegram stelt Göring aan Hitler voor om de macht over te nemen. Dit tot grote woede van de Führer die Göring beschuldigde van hoogverraad.

Hermann Göring
Hermann Göring
Het gaat om een van de belangrijkste documenten uit de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Het telegram werd door Göring verstuurd op 23 april 1945. Adolf Hitler had zich tien al teruggetrokken in de Führerbunker in Berlijn. In het telegram schreef Göring dat hij – als hij om 22.00 uur nog geen reactie had ontvangen – aannam dat Hitler niet meer vrijelijk kon handelen. Göring zou dan “zelfstandig voor het welzijn van het volk en vaderland optreden”.

Duitse tekst van het telegram:

“Mein Führer: General Koller hat mir heute auf Grund von Mitteilungen, die ihm Generaloberst Jodl und General Christian gemacht hatten, eine Darstellung gegeben, wonach Sie in gewissen Entscheidungen auf mich verwiesen hätten und dabei betonen, dass ich, falls Verhandlungen notwendig würden, dazu leichter in der Lage wäre als Sie in Berlin.”

Hitler reageerde echter wel. Hij beschuldigde zijn plaatsvervanger van hoogverraad en onthief hem van al zijn functies. Als Göring bij zijn plannen bleef, zou hij bovendien standrechtelijk geëxecuteerd moeten worden.

Kort hierna pleegde Hitler zelfmoord in de bunker. Göring werd na de oorlog gevangen genomen door de Amerikanen. Hij werd door het geallieerde tribunaal in Neurenberg ter dood veroordeeld. Op 15 oktober 1946, een nacht voor zijn ophanging, pleegde Göring zelfmoord.

Het geveilde telegram werd na de oorlog door een Amerikaanse kapitein uit de bunker meegenomen. Diens zoon gaf het later aan zijn geschiedenisleraar. De veiling werd gewonnen door een anonieme koper.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×