Dark
Light

Afrika Museum toont verborgen schatten

Auteur:
1 minuut leestijd

Deel van een kruik, uit Congo - Collectie Afrika Museum, Berg en Dal
Deel van een kruik, uit Congo – Collectie Afrika Museum, Berg en Dal
Het Afrika Museum in Berg en Dal toont de komende maanden een selectie ‘verborgen schatten uit het depot’. Titel van de tentoonstelling luidt: ‘Uit de kast… nu op zaal’.

Deur, Yoruba, Nigeria, Collectie Afrika Museum, Berg en Dal
Deur, Yoruba, Nigeria, Collectie Afrika Museum, Berg en Dal


Vrijwel alle musea beheren veel meer voorwerpen dan ze kunnen tonen. Dat geldt ook voor het Afrika Museum, dat ruim achtduizend objecten onder zijn hoede heeft. Slechts zo’n tien procent daarvan is in het museum te zien. Deze stukken werden uitgekozen omdat ze een goede illustratie vormen van de onderwerpen die het museum onder de aandacht wil brengen.

Daarnaast bevinden zich in het depot van het Afrika Museum nog vele duizenden andere voorwerpen. Sommige daarvan komen tevoorschijn voor tijdelijke tentoonstellingen in het museum, andere worden voor een bepaalde periode uitgeleend aan musea in binnen- of buitenland. Maar dan nog blijven veel bijzondere voorwerpen uit de museumcollectie onzichtbaar voor het publiek.

De expositie ‘Uit de kast…nu op zaal’ toont een selectie uit die ‘verborgen schatten’ van het museum. In het depot werden de kasten en laden onderzocht op hun inhoud en wat hieruit tevoorschijn kwam was een breed scala aan veelsoortige voorwerpen: menselijke figuur- en diervoorstellingen, sieraden, hoofddeksels en bijzonder vormgegeven dagelijkse voorwerpen zoals kruiken. Ook de gebruikte materialen zijn heel divers: hout, metaal, aardewerk, textiel, steen en glas.

De tentoonstelling loopt van 21 december tot en met 31 maart 2014.

×